Съветът на ЕС постигна днес консенсус по промените в Акта

...
Съветът на ЕС постигна днес консенсус по промените в Акта
Коментари Харесай

След повече от 2 години преговори Съветът на ЕС договори нови правила за избор на евродепутати

Съветът на Европейски Съюз реализира през днешния ден консенсус по измененията в Акта за изборите за членове на Европейския парламент с помощта на компромисното предложение, показано от българското председателство, заяви пресцентърът на Министерството на външните работи, представен от Българска телеграфна агенция. Това става за пръв път от 1976 година Промените са в девет области, които българското председателство показа в така наречен компромисен пакет " седем плюс две ".

1. Въвежда се най-малък наложителен предел от 2 до 5% за изборни региони, излъчващи над 35 членове на Европарламента. Формулировката е учредена на концепцията по-високият брой места в изборен регион, предмет на праговете, да бъде обезщетен с най-малък наложителен предел за отбягване на дискриминационното отнасяне. Мярката ще важи за страни, които на изборите за Европейски парламент съставляват цялостен едномандатен изборен регион и излъчват над 35 евродепутати.

2. В сходство със своите национални изборни процедури страните членки могат да подхващат нужните ограничения, с цел да дадат опция на своите жители, пребиваващи в трети страни, да гласоподават на изборите за Европейски парламент.

3. Въвежда се краен период от най-малко три седмици преди изборите за показване на кандидатурите.

4. Дава се опция страните членки да разрешат проявлението на името и логото на европейските политически партии върху изборните бюлетини.

5. Приета е наредба, хармонизираща разпространяването на изборни материали за европейските избори с практиката при националните избори.

6. Възможност за авансово гласоподаване, гласоподаване по пощата, електронно и интернет гласоподаване.

7. Задължение за страните членки да обезпечат ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания в случаи на двойно гласоподаване

8. Определяне на орган за контакт за продан на данни по отношение на гласоподавателите и претендентите.

9. Добавяне на текст, с който членовете на Европарламента ще се дефинират като представители на всички жители на Европейски Съюз.

Съветът работи към този момент повече от две години по предложенията на Европарламента за промени на изборното законодателство, признати през ноември 2015 година Българското председателство на Съвета под управлението на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева продължи работата по досието, като показа компромисно предложение, което взема поради другите позиции и националните ползи, се показва в известието от външното министерство.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (249)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР