Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) съобщи днес, че

...
Саудитският петролен гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) съобщи днес, че
Коментари Харесай

На война като на война - Саудитска Арабия вдига добива си на петрол през април

Саудитският петролен колос Сауди Арамко (Saudi Aramco) заяви през днешния ден, че ще доставя на клиентите си 12,3 милиона барела на ден недопечен нефт през април. Така компанията на процедура афишира нарастване на производството, откакто Рияд към този момент поведе ценова война против Москва, осведоми Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Сауди Арамко ще доставя на клиентите си 12,3 милиона барела на ден през април, се показва в официално съобщение на компанията, оповестено на уеб страницата на Саудитската фондова борса.

Най-големият експортьор на черно злато в света, Саудитска Арабия добива сега близо 9,8 милиона барела на ден, което значи, че тя ще усили производството с 2,5 милиона барела от април.

" Компанията се споразумя с клиентите си да им доставя такива размери от 1 април 2020 година. Компанията чака това да има позитивен финансов резултат в дълготрайна вероятност ", се акцентира в официалното съобщение на Сауди Арамко.

Рияд към този момент смъкна цените на петрола си от април в отговор на неуспеха на договарянията сред ОПЕК и Русия за съглашение. Целта му бе да се вкара в допълнение стесняване на добива, с цел да се подтикват спадащите цени поради епидемията от новия ковид, напомня Франс прес.

Потребители на саудитски нефт са поискали от 30 до 50 % по-големи размери през април

Най-малко трима огромни консуматори на нефт от Саудитска Арабия са поискали от Рияд от 30 до 50 % по-големи размери от в началото плануваните през април, заяви Блумбърг. Според източник на организацията тази стъпка е обвързвана с понижението на цената на петрола от Саудитска Арабия.

Двама от тези клиенти са петролни рафинерии в Североизточна Азия. Те възнамеряват да преработват част от в допълнение закупения нефт, а останалите количества имат намерение да складират в складове.

Допълнителното закупуване на нефт от Рияд може да значи, че потребителите ще купуват доста по-малки количества на спот пазарите, отбелязва Блумбърг. Това може да се отрази негативно на пазарите, на които фирмите нормално продават нефт на търгове и посредством спот преводи, което визира Западна Африка и част от потоците съветски нефт, отбелязва ТАСС.

Котировките на петрола се намалиха след информациите, че страните от ОПЕК+ не са съумели на договарянията във Виена да се спогодят за в допълнение редуциране на добива в изискванията на намалялото търсене поради разпространяването на ковид.

ОПЕК оферираше да се понижи в допълнение производството с 1,5 милиона барела дневно до края на 2020 година, само че Русия и Казахстан се опълчиха, напомня ТАСС.

Какво значи всичко това?

Напрежението в петролната промишленост нарастна в петък, когато на срещата на ОПЕК се реши намаляването на дневния рандеман на нефт с 1,5 милиона барела.

Целта на намаляването на добива е една - стабилизирането на цените, които започнаха обезценка след експлоадирането на епидемията от COVID-19. Въпреки сделката, Русия отхвърли да взе участие в нея под предтекст, че ще претърпи огромни загуби.

Рияд не закъсня с отговора към Москва и също отхвърли да намали дневния рандеман. Сега даже разгласи, че ще го усили през идващия месец. Саудитска Арабия разгласи и огромни отстъпки за петрола си. Държавата има огромни валутни запаси и може да издържи ниските цени с месеци. Освен това разноските за произвеждане на един барел в кралството възлизат на към $3, до момента в който в Русия те са към $20, а в Съединени американски щати към 16 $. 

Така наподобява, че най-големият губещ е точно Русия, последвана от Съединени американски щати. Ако има някой печеливш в обстановката, то това е Китай. Те са най-големият чист вносител на нефт и надлежно могат да се възползват от ниските цени.

Според редица международни енергийни специалисти, за съществени проблеми може да се приказва, в случай че цената удари 27 $ за барел. Това би усложнило създалата се към този момент петролна война, а при по-голям спад, международната стопанска система може да изпадне в криза.

Ако цените се стабилизират на към $30 за барел или продължат да падат, това би трябвало да се усети и при крайните консуматори.

Но ще съумеят ли Щатите и Русия да удържат натиска на международния номер едно производител на нефт, остава неразбираемо. " Ще минем през това почтено, съветската стопанска система бързо ще се възвърне ", съобщи по този мотив президентът Владимир Путин в обществена изява през днешния ден пред съветската Дума. Той взе участие в парламентарна полемика за идното гласоподаване на импортираните от Кремъл ремонти в Конституцията и взе отношение по необятен кръг от тематики, в това число сривовете на петролните и фондовите тържища ден по-рано.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР