Саудитският пазарен регулатор - Служба по капиталовите пазари, обяви днес,

...
Саудитският пазарен регулатор - Служба по капиталовите пазари, обяви днес,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия одобри борсовия дебют на най-печелившата компания в света

Саудитският пазарен регулатор - Служба по финансовите пазари, разгласи през днешния ден, че е одобрила настояването за излизане на борсата на саудитския петролния колос " Арамко ", предадоха международните организации.

Де факто това слага началото на процедурата по първично обществено предложение (ППП) на Арамко. Сега следва да стартира и процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде оповестена на 4 декември, след което акциите ще стартират да се търгуват на саудитската борса.

Новината дълго се очакваше след месеци отсрочване. Агенция " Блумбърг " отбелязва, че разрешението може да докара до най-голямото първично обществено предложение в света. Идеята на престолонаследника Мохамед бин Салман, оповестена преди няколко години, изглеждаше обречена, откакто преди няколко седмици управляващите в Рияд ненадейно се отхвърлиха от нея. Вчера обаче няколко интернационалните издания писаха, че обещанието въпреки всичко ще бъде изпълнено.

На " Арамко " се падат 10% от производството на нефт в света. Нетната ѝ облага за предходната година е към 111 милиарда $ - повече от тези на " Епъл ", " Алфабет " и " Ексон мобил ", взети дружно. Това значи облага от към 304 млн. $ дневно.

Защо е значимо

Пускането на акции на " Сауди Арамко " на борсата е съществена част от тактиката на Саудитска Арабия " Визия 2030 ", която има за цел да понижи зависимостта на кралството от петрола и да диверсифицира стопанската система му.

Планът цели при ППП да бъдат събрани 100 милиарда $ от продажбата на дял от 5 % от компанията. За да се реализира задачата обаче, компанията би трябвало да получи пазарна оценка от 2 трлн. $, което би я направило най-скъпата компания в света.

Не всички специалисти са единомислещи с тази оценка (която би направила " Сауди Арамко " два пъти по-скъпа от " Епъл " ), само че и по-предпазливите дават стойност към 1.5 трлн. $. Според източници на " Блумбърг " компанията кралството би било готово да одобри оценка от 1.5 до 1.8 трлн. $, с цел да подсигурява, че излизането на борсата е триумф.

Разрешението на регулаторния орган е годно за 6 месеца, в случай че до този интервал компанията не е предложила акциите си на борсата, то разрешението ще се счита за анулирано. Не е известно и какъв брой акции ще бъдат пуснати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР