Саудитските власти продължават кампанията на репресии срещу защитници на правата

...
Саудитските власти продължават кампанията на репресии срещу защитници на правата
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия продължават арестите на защитници на правата на жените


Саудитските управляващи не престават акцията на репресии против бранители на правата на дамите, извършвайки още три ареста, оповестяват неправителствени организации, съобщи Франс прес.

Близо месец преди повдигането на възбраната за дами да карат в монархията Рияд разгласи в събота ареста на седем души, показани от саудитските медии като " предатели ".

Според деятели и групи за отбрана на правата на индивида множеството от арестуваните са дами, които са се откроили в битката за отбрана на правото на дами да карат и на освобождението на дамите от мъжкото настойничество.

Според Амнести интернешънъл задържаните са 10, от които 7 са дами. Според саудитски правозащитни източници задържаните са 12.

" Въпреки интернационалната реакция и апелите за освобождение на тези деятели, те са към момента в ареста поради тяхната мирна активност в отбрана на човешките права ", сподели пред Франс прес Самах Хадид, директорка на акциите на Амнести интернешънъл за Близкия изток.

" Саудитските управляващи не могат да не престават да декларира обществено, че поддържат промените и в това време да третират бранителите на човешките права по този нечовечен метод ", добавя тя.

Без да посочват по име задържаните, саудитските служби за сигурност ги упрекнаха в събота, че са " поддържали подозрителни контакти с непознати партии ", че да оказвали финансова поддръжка " на враждебни детайли от чужбина " и че са се пробвали да накърнят сигурността и стабилността на монархията.

Според Хюман райтс уоч измежду задържаните е Лоуджан ал Хаслул, която през 2014 година бе арестувана за 73 дни след опит да прекоси с кола границата сред Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Задържана е и Азиза ал Юсеф, пенсионирана преподавателка от университета " Крал Сауд " в Рияд.

Саудитска Арабия, единствената страна в света, която не разрешава на дамите да карат, стартира, подтиквана от престолонаследника Мохамед бин Салман, промени, целящи по-голямо присъединяване на дамите в икономическия и обществения живот. През септември страната разгласи, че дамите ще могат да карат от 24 юни, когато се подвига възбраната.

Саудитките обаче си остават доста лимитирани. Те имат потребността от единодушие на мъж-член на фамилията им, с цел да пътуват, учат или упражняват някои специалности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР