Саудитска тийнейджърка, която твърди, че е избягала от домашно насилие

...
Саудитска тийнейджърка, която твърди, че е избягала от домашно насилие
Коментари Харесай

В Тайланд задържаха саудитска тийнейджърка, избягала от родината си

Саудитска тийнейджърка, която твърди, че е избягала от домашно принуждение в родината си, бе арестувана през вчерашния ден в Тайланд, с цел да бъде екстрадирана, съобщи ДПА. като цитира представител на тайландската имиграционна работа.

Днес съд в столицата Банкок отхвърли жалбата на осемнадесетгодишната Рахаф Мохамед ал Кунун против екстрадицията, заяви нейната адвокатка, представена от Франс прес.

Наказателният арбитражен съд не взе под внимание изказванието на момичето, че се усеща застрашена в Саудитска Арабия.

Саудитката пристигнала на тайландско летище Суварнабхуми късно вечерта в събота, пътувайки от Кувейт за Австралия, само че била спряна от имиграционните управляващи, тъй като нямала противоположен билет, данни за престоя си в Тайланд и пари, заяви представител на имиграционната полиция на летището. Той добави, че саудитското посолство е уведомило управляващите, че Ал Кунун е избягала от вкъщи си и те са били длъжни да й откажат достъп до страната.

18-годишната саудитка заяви в Туитър, че паспортът й е бил взет от представител на саудитското посолство в Банкок. Дипломатическото посланичество не удостовери, само че и не отхвърли тази информация. Ал Кунун добави, че има виза за Австралия и желае да получи леговище там.

Барикадираната в стаята си саудитка изпраща обезверени апели за помощ в обществените медии, отбелязва Асошиейтед прес.

"Няма да напусна хотелската си стая, до момента в който не се срещна с представител на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците " (ВКБООН), споделя момичето в оповестен в Туитър видеоклип.

Представителството на ВКБООН в Банкок заяви, че се пробва да получи достъп до младата жена, с цел да реши дали тя се нуждае от интернационална протекция, съобщи Франс прес.

Ал Кунун съобщи пред интернационалната правозащитна организация "Хюман райтс уоч ", че се тормози за своята сигурност, в случай че бъде върната в Саудитска Арабия. Според нея роднините й я бият, заплашвали са да я убият и са я държали шест месеца в нейната стая, тъй като си отрязала косата, съобщи ДПА.

Младата жена избягала от фамилията си по време на посещаване в Кувейт, където за разлика от Саудитска Арабия няма условие пълнолетните дами да бъдат придружавани от мъж, с цел да изоставен страната.

"Саудитките, които бягат от фамилиите си, може да бъдат подложени на тежко принуждение от родственици, отнемане от независимост и други рискове, в случай че бъдат върнати срещу волята си ", съобщи Майкъл Пейдж, шеф на "Хюман райтс уоч " за Близкия изток.

Той прикани тайландските управляващи да не екстрадират Ал Кунун и да разрешат на тийнейджърката да продължи към Австралия или да остане в Тайланд, с цел да получи отбрана като бежанка.

Тайланд не признава статута на бежанци или претенденти за леговище и нормално третира такива хора като незаконни имигранти. Те може да бъдат задържани и върнати в страни, където са подложени на гонения, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР