Саудитска Арабия все още обмисля поканата да стане член на

...
Саудитска Арабия все още обмисля поканата да стане член на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия все още умува за БРИКС

Саудитска Арабия към момента обмисля поканата да стане член на блока от страни БРИКС , откакто беше помолена да се причисли от групата предходната година, споделиха двама източника, които са директно осведомени с въпроса, пред Ройтерс в четвъртък.

През август Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Иран, Аржентина и Етиопия да се причислят от 1 януари, макар че. Източниците са декларирали, че 1 януари не е краен период за решение , като единият от тях е добавил, че има огромни изгоди от присъединението към блока, защото членовете Китай и Индия са най-големите търговски сътрудници на кралството.

" Саудитска Арабия прави оценка изгодите и по-късно ще вземе решение, протича развой ", споделя един от източниците.

Разширяването на групата би добавило икономическа тежест към БРИКС, чиито сегашни членове са Китай, Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. Това може да поддържа упоритостта групата да стане първенец на световния юг.

Обмислянето на участието на Саудитска Арабия идва на фона на възходящото геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай и Русия и защото стоплянето на връзките на кралството с Пекин провокира безпокойствие във Вашингтон.

Въпреки продължаващите мощни връзки със Съединени американски щати, Саудитска Арабия от ден на ден следва своя личен път от угриженост, че Вашингтон е по-малко зает със сигурността на Персийския залив, в сравнение с в предишното.

Във вторник министърът на търговията на Саудитска Арабия съобщи, че Саудитска Арабия не се е включила към БРИКС в панел на Световния стопански конгрес в Давос, без да дава детайлности .

След изказването на министъра, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че консолидираното на Саудитска Арабия в блока БРИКс е доста значима работа, която продължава в сряда.

Саудитската държавна телевизия заяви по-рано този месец, че кралството се е включило към блока, единствено с цел да отстрани информациите от сметките си в обществените медии по-късно.

Друг член на Съвета за съдействие в Персийския залив, ОАЕ, сподели, че е приел поканата и се е включил към блока , съгласно министерството на външните работи.

Решението му се основава на стопански съображения, а не на политически, сподели министърът на стопанската система на ОАЕ Абдула бин Тук ал Мари в четвъртък.

" Ние не живеем в студена война... присъединението към БРИК не е от политическа, а от икономическа позиция ", сподели Ал Мари на сесия в Давос.

" Да, поляризация се случи, това е невиждано от 80-те години на предишния век, само че присъединението на БРИКС е по-скоро дневен ред юг-юг... ОАЕ постоянно ще останат свързани със Запада. "
 Халтавият формат - единствената опция пред БРИКС
Халтавият формат - единствената опция пред БРИКС

Сред актуалните и бъдещите членове на формата има страни, които се намират в конкурентни връзки или напряко в съревнование в границите на районите, към които принадлежат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР