Саудитска Арабия преговаря за евакуация на поданиците си и гражданите

...
Саудитска Арабия преговаря за евакуация на поданиците си и гражданите
Коментари Харесай

Саудитска Арабия иска да евакуира гражданите си от Судан заради боевете

Саудитска Арабия договаря за евакуация на поданиците си и жителите на " приятелски " страни от Судан, където бушуват сражения, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване от през днешния ден на саудитското външно министерство.       

Боевете в Судан започнаха преди седмица.

До момента, по данни на Световната здравна организация, при сраженията в африканската страна са починали минимум 413 души и са ранени 3551.

СЗО до момента е записала 11 офанзиви против здравни заведения в страната и е призовала сходни офанзиви да спрат, сподели говорителката на организацията Маргарет Харис.

Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър сподели, че се оповестява за минимум 9 убити деца при боевете, а повече от 50 деца са били ранени.

Той предизвести, че боевете излагат на заплаха живота на суданските деца, които така и така страдат от недохранване.

" Судан така и така се слави с един от най-високите индикатори на недохранване измежду децата в света ", сподели пред публицисти Елдър. " Сега е спряна основната животоспасяваща грижа за близо 50 000 деца, страдащи от остро недохранване. Това основава заплаха за живота им ", добави представителят, представен от Българска телеграфна агенция.

СЗО и по-рано е призовавала двете страни в спора да отворят филантропични коридори за здравни служащи, пациенти и коли за спешна помощ, показва Ройтерс.

Продължилата седмици битка за власт прерасна сражения предходната събота сред силите на двама генерали, които взеха властта с прелом през 2021 г: шефът на армията Абдел Фатал ал Бурхан и заместникът му Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП).
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР