Саудитска Арабия планира да обяви многомилиарден търг през 2020 година

...
Саудитска Арабия планира да обяви многомилиарден търг през 2020 година
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира търг за изграждане на атомна централна

Саудитска Арабия възнамерява да разгласи многомилиарден търг през 2020 година за построяването на първите си два нуклеарни реактора и разисква плана със Съединени американски щати и други евентуални снабдители, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на осведомени източници.

Най-големият експортьор на нефт в света желае да диверсифицира енергийния си микс, добавяйки нуклеарна централа, с цел да може да усили износа на недопечен нефт. Тези проекти обаче срещат засиления контрол на Съединени американски щати поради опцията технологията да бъде употребена за военни цели.

Саудитска Арабия разгласи, че проектите й са свързани с използването на атомната сила за мирни цели, само че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд сподели през 2018 година, че кралството ще създаде нуклеарни оръжия, в случай че Иран се снабди с такива.

Представители на компании от Съединени американски щати, Русия, Южна Корея, Китай и Франция водят договаряния с Рияд за доставки на реактори. Това е обещаваща договорка за бранша, който се възвръща от последствия от нуклеарната злополука във Фукушима от 2011 година, отбелязва Ройтерс. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР