Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала,

...
Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на атомна електроцентрала,
Коментари Харесай

„Уолстрийт джърнъл“: Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за изграждане на АЕЦ

Саудитска Арабия обмисля китайска оферта за създаване на атомна електроцентрала, съобщи „ Ройтерс “. Информацията беше оповестена през днешния ден от в. „ Уолстрийт джърнъл “.

 

Китайската национална нуклеарна корпорация, държавна компания, известна като Си Ен Ен Си (CNNC), е подала оферта за създаване на нуклеарна централа в Източната провинция на Саудитска Арабия, покрай границата с Катар и Обединените арабски емирства, съгласно саудитски чиновници, осведомени с въпроса. Си Ен Ен Си не е дала отговор незабавно на запитването на „ Ройтерс “ за коментар. Външните министерства на Китай и Саудитска Арабия също не са дали отговор на настояванията за коментар на отчета.

 

Саудитска Арабия и преди е търсила подпомагане от Съединени американски щати за създаване на гражданска нуклеарна стратегия на своя територия като част от вероятно съглашение за нормализиране на връзките с Израел. В предишното американски публични лица са заявявали, че биха споделили технологии за нуклеарна сила единствено в случай че съглашението предотвратява обогатяването на уран или преработката на плутоний, създаден в реактори – два пътя за основаване на нуклеарни оръжия.

 

Саудитски представители признаха, че изследването на въпроса с Китай е метод да се подтикне администрацията на Байдън към компромис във връзка с условията за неразпространение, добавя вестникът.

 

Саудитските представители обявиха, че биха предпочели да наемат южнокорейската държавна компания „ Кореа електрик пауър “ за построяването на реакторите на централата и да привлекат американски експертен опит в употребата, само че без да се съгласяват с контрола върху разпространяването, който Вашингтон нормално изисква, сподели вестникът.

 

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман е подготвен скоро да придвижи съглашението с китайската компания, в случай че договарянията със Съединени американски щати се провалят, съгласно саудитски представители.

 

www.dnevnik.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР