Саудитска Арабия и Иран планират да отворят гранично-пропускателния пункт Арар

...
Саудитска Арабия и Иран планират да отворят гранично-пропускателния пункт Арар
Коментари Харесай

Саудитска Арабия продължава размразяването с Ирак в опит да противодейства на Иран

Саудитска Арабия и Иран възнамеряват да отворят гранично-пропускателния пункт Арар за търговски транспорти за първи път от 1990 година, когато двете страни прекъснаха връзките си след нашествието на Саддам Хюсеин в Кувейт, предават локални медии, представени от " Ройтерс ".

Преминаването през границата е проблем повече от две и половина десетилетия даже за поклонниците, за които до момента то беше допустимо едвам един път годишно по време на хадж, годишното поклонение до Мека.

Губернаторът на провинция Анбар в югозападен Ирак дефинира стъпката като " забележителен ход " в напъните да се подобрят връзките сред Рияд и Багдад и опция за начало " за по-нататъшно бъдещо съдействие сред Ирак и Саудитска Арабия ". В последните седмици контактите сред представители на двете страни зачестиха, а в понеделник саудитският кабинет реши да се сътвори междуправителствена комисия по търговски въпроси.

Преди две години саудитците още веднъж отвориха посолството си в Багдад, а през февруари външният министър Адел ал Джубейр пътува до иракската столица. Няколко месеца по-късно двете държавни управления оповестиха, че " координационен съвет " ще разисква опцията за възстановяване на връзките.

Раздвижването идва по време, когато Саудитска Арабия ускори опитите си да противодейства на районното въздействие на Иран. Наскоро в саудитската столица и в Обединените арабски емирства беше признат авторитетният иракски шиитски свещеник Муктада ас Садр, чиито представители по-късно оповестиха, че вследствие на визитите Саудитска Арабия ще подари 10 милиона на иракското държавно управление и ще изследва опцията за вложения в шиитските райони в южната част на страната. Садр е измежду дребното шиитски духовници, които не са в топли връзки с Техеран. В Рияд той се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Ирак от своя страна изпраща разнопосочни сигнали - няколко дни преди решението за граничния пункт управляващите в Багдад оповестиха, че страната им ще посредничи сред Иран и Саудитска Арабия по искане на Рияд. Кралството прекъсна връзките си с ислямската република през януари 2016 година, откакто навалица нахлу в саудитското посолство в Техеран при митинг против екзекутирането от саудитските управляващи на 47 души, в това число шиитския свещеник Нимр ал Нимр.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3127)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР