Saudi Aramco – петролния монополист на Саудитска Арабия, обяви двоен

...
Saudi Aramco – петролния монополист на Саудитска Арабия, обяви двоен
Коментари Харесай

С. Арабия удвои печалбите си от петрол до $ 110 млрд. преди последния скок, изпревари Русия като вносител в КНР

Saudi Aramco – петролния монополист на Саудитска Арабия, разгласи двоен скок на облагата си за годината и то преди огромния скок на нефтените цени през последните 2 месеца. И то при нарастнали с 18% разноски.

 

През 2021 г.  чистата облага от нефт за най-големия международен производител и експортьор е $110 милиарда, макар повишените до 31,9 милиарда $ разходи за рандеман.  

 

" Въпреки забележителното усъвършенстване на изискванията в бранша, трендовете са неустойчиви заради разнообразни макроикономически и геополитически фактори ”, споделя основният изпълнителен шеф Амин Насер. Компанията ще усили дълготрайните си вложения в надеждна, евтина и по-сигурна устойчива сила, прибавя той.

Става въпрос най-много за не-нефтени източници на сила с нулеви или минимални замърсяващи излъчвания. Но съществени инвестиции се вършат и за увеличение на добива на нефт и природен газ.

С. Арабия може да се похвали и с връщане на позицията си на максимален експортьор за най-големия международен вносител на петрол Китай. През декември това беше Русия , само че през януари и февруари е близкоизточното кралство. То е продало през тези месеци 1,86 млн. барела на ден на КНР, до момента в който Кремъл е пласирал 1,57 млн. евро, регистрира профилираният уебсайт oilprice.com.

С тематиката се занимава е Ройтерс, поради наложените от Съединени американски щати нефтени наказания върху съветския експорт, както и поради изключването на някои съветски банки от световната система за разплащания СУИФТ. Дори освен това количество, Китай обезпечава пазаруването на една-четвърт от общото произдство на Путин, само че по-голям % от износа му.

Според разбора и прогнозата на Ройтерс в идващите месеци може да се чака КНР да стартира да внася по-големи количества петрол от Русия. Причината е в солидните отстъпки на черното злато, които нейните компании дават на всички търговци, които не ги бойкотират, изключително на най-големия си клиент – Пекин.

За да улесни още повече възходящите доставки за Китай, един от водещите експортьори Surgutneftegaz да вземем за пример предлага на вносителите от Централната страна търговия без банкови гаранции – така наречен кредитни писма, осведоми Ройтерс въз основата на 3 свои самостоятелни един от различен източника.

Китай демонстрира, че няма желание да извършва напътствията на Съединени американски щати да спре търговията с Русия, в това число на петрол и газ, в противен случай – линията е да усилва вноса от съседа си. Тази теза беше дефинирана и персонално от външния министър на страната Ван И, който съобщи, че Пекин е " от вярната страна на историята ”.

С години Китай постъпва по същия метод и с Иран. Въпреки американските и европейските наказания против ислямския режим там, които би трябвало да блокират в това число и преди всичко износа на нефт на този главен международен производител, въпреки и доста по-малък от Русия, Пекин купува петрол от персийците.

 

Илиян Костадинов

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР