Сътресения в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2

...
Сътресения в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2
Коментари Харесай

Христо Иванов взе 5 депутати от ПП, Кирил Петков и Асен Василев били бесни

Сътресения в младата коалиция на ПП/ДБ след вота на 2 април. „ Да, България “ ще има осезаемо повече депутати в новия парламент спрямо авансово отредените им депутатски места, което не се приемало добре от водачите на „ смяната “ Кирил Петков и Асен Василев, разкриха източници на Tribune.bg.

Анализатори предвидиха земетресения още при реденето на листите. Това обаче по този начин и не се случи, тъй като от Демократична България явно са знаели, че същинският мач ще бъде с преференциите, където „ смяната “ са обречени.

Политическа партия и Демократична България си дадоха обещание, че ще разпределят своите 73 депутати (колкото бяха в предходния парламент) реципрочно – 53 на „ смяната “ и 20 на „ Демократична България “. Сметката обаче беше изначално неверна, тъй като обединението общо вкара 64 народни представители. Освен, че общо са с 9 по-малко от плануваното, партията на Кирил Петков и Асен Василев губи и други 5 депутати, изхвърлени от Демократична България с преференциите. Този сюжет се повтори в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

В Пловдив Милен Матеев от Политическа партия няма да е народен представител, поради преференциите на Манол Пейков от Демократична България. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли четвъртия доцент доктор Антон Тонев от „ Продължаваме промяната “. Същата е обстановката в Бургас, тъй като Димитър Найденов от Демократична България, макар че беше отвън сметките, комплициран на неизбираемото шесто място, влиза. За сметка на претендента на Политическа партия Богомил Петков. Плевенчани също наказаха Политическа партия, пускайки в Народното събрание Свилен Трифонов, а не втория в листата  Деян Петков, непосредствен до лидера Радостин Василев.

Най-тежък е абсурдът в Русе, където петият Иван Белчев със напълно скромни старания и едвам 236 преференции изхвърля втората Рена Стефанова от Политическа партия, за която преференциалният избор е едвам 135 гласа. Проблемът в Русе е, че Стефанова е персонална номинация на един от огромните донори на Политическа партия – някогашният транспортен министър Николай Събев. Станалото с посочената да следи ползите му кандидатка стана мотив за остра реакция на Събев в обществените мрежи.

Така със слаб резултат и разбъркване, 53-мата депутати на „ смяната “ евентуално ще се окажат 38, а 20-те на Демократична България, като се тегли чертата, ще са 26.

 

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР