Сателитна снимка на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония,

...
Сателитна снимка на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония,
Коментари Харесай

Част от Амазонската джунгла вече не преработва въглеродния диоксид

Сателитна фотография на пожар в Амазонската джунгла в окръг Рондония, югоизточно от Порто Велхо.

© Handout Едно от известните имена, с което назовават голямата джунгла по поречието на южноамериканската река Амазонка, е " белият дроб на Земята ". В обозримо бъдеще обаче най-голямата екваториална горда в света може и да престане да извършва дейно тази своя функционалност.

Според дългогодишно проучване на бразилския Национален институт по галактически проучвания (INPE), отдадено на парниковите газове, към 20% от територията в региона на Амазония към този момент се е трансформирал в чист източник на въглероден диоксид. И главната причина за това е обезлесяването.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В продължение на последните 10 години екип от откриватели на INPE, управителен от проф. Лусиана Гати, прави серия от измервания на атмосферните газове над амазонската речна система. Данните се събират на всеки две седмици, като за задачата се употребява аероплан, оборудван със специфични датчици.

Откритието, на което учените се натъкват, е извънредно смущаващо: макар че по-голямата част от екваториалната гора към момента всмуква огромно количества въглероден диоксид (особено в годините с по-висока влажност), една част от нея към този момент е изгубила тази дарба. Става дума за югоизточната част от Амазония, която съставлява към 20% от цялата територия на джунглата и е обект на интензивно обезлесяване. " Всяка година ситуацията става все по-лошо. Наблюденията ни сочат, че югоизтокът към този момент е източник на въглероден диоксид. И към този момент няма значение дали годината е влажна или суха. 2017 и 2018 година бяха влажи, само че това не докара до смяна ", разяснява проф. Гати пред BBC.

Карлос Нобре, съавтор на проучването, дефинира тези наблюдения като " доста притеснителни ", тъй като " може би демонстрират, че сме на пък към огромна сериозна точка ". Научната общественост предизвестява от десетилетия за съществуването на сходна " сериозна точка " в Амазония, при която гората ще загуби способността си да се самовъзстановява и ще отделя повече въглероден диоксид, в сравнение с гълтам. Карлос Нобре е уверен, че въз основата на новите данни може да се допусна, че през идващите към 30 години повече от половината от южноамериканската джунгла може да се трансформира в савана.

" През 80-те и 90-те години Амазония играеше ролята на доста мощен " въглероден филтър ", извличайки от атмосферата към 2 милиарда тона въгрероден диоксид всяка година. В наши дни това количество е намаляло на 1-1.2 мрлд. тона ", обобщава ученият, който професор в Университета в Сао Паоло.

Въпросните числа обаче в действителност не включват количеството парникови газове, отделени вследствие на изсичането на горите и пожарите в района. А след към десетилетие релативно успокоение, обезлесяването на Амазония още веднъж бележи растеж през последните няколко години, като 2019 година е изключително тревожна. Най-актуалните данни са от интервала юли-септември, когато изсичането е достигнало равнище от към 1000 кв. км. на месец.

" Според нашите калкулации, в случай че достигнем равнище от 20-25% обезлесяване, а световното стопляне продължи да следва отрицателния сюжет с по-високи въглеродни излъчвания, сериозната точка ще бъде достигната. В момента сме на към 17% ", заключва Нобре пред BBC.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР