Сателитите Starlink все още влияят на радиоастрономията въпреки усилията за

...
Сателитите Starlink все още влияят на радиоастрономията въпреки усилията за
Коментари Харесай

Сателитите на Starlink все още влияят на радиоастрономията

Сателитите Starlink към момента въздействат на радиоастрономията макар напъните за ограничение на въздействието им, повишавайки загрижеността на астрономите за бъдещето на този значим път на научно проучване.

Астрономи, които работят с телескопа LOFAR (Low Frequency Array), ситуиран в Холандия, следиха десетки спътници Starlink на SpaceX и откриха, че те не престават да излъчват „ нежелано електромагнитно лъчение “ от електрониката си, съгласно изказване на Международния астрономически съюз тази седмица.

„ Ние докладваме за наблюдения на 68 спътника, принадлежащи към SpaceX Starlink с радиотелескопа LOFAR “, написа интернационален екип от откриватели в изследване, оповестено тази седмица в списание Astronomy & Astrophysics. „ Радиацията, обвързвана със спътниците Starlink, беше открита при честоти сред 110 и 188 MHz, което е много под радиочестотите от 10,7 до 12,7 GHz, употребявани за информационните сигнали на връзката “.

Това значи, че тази интервенция не е от действителна връзка от спътниците, а по-скоро от тяхното наличие в радиочувствителни райони, което може да повлияе на астрономическото наблюдаване в засегнатия набор.

Радиосигналите от далечни обекти във Вселената могат да бъдат извънредно сложни за различаване измежду типичния радиосигнал, който идва от земни източници. Като такива, решетките на радиотелескопите постоянно са ситуирани в доста изолирани райони с допустимо минимум радиосмущения.

Сателитите Starlink на SpaceX обаче съставляват доста друг проблем. С проекти за десетки хиляди спътници в ниска околоземна орбита, с цел да обезпечат интернет съгласуваност, сателитното „ съзвездие “ – дружно с няколко други, планувани от други компании по света – заплашват изцяло да наситят тези тихи райони.

„ Нашите симулации демонстрират, че колкото по-голямо е съзвездието, толкоз по-голям става този резултат, защото радиацията от всички спътници се натрупва. Това ни кара да се тревожим освен за съществуващите съзвездия, само че още повече за плануваните, а също и за неналичието на ясна регулация, която пази радиоастрономическите ленти от нежелана радиация “, сподели съавторът на публикацията Бенджамин Винкел от Института за радиоастрономия „ Макс Планк “ (MPIfR) в Германия.

Изследователите акцентират, че SpaceX не нарушава никакви закони или разпореждания и компанията е самодейна в опитите си да усъвършенства въздействието на спътниците Starlink. Проблемът е, че други оператори на съзвездия може да не са толкоз кооперативни и нямат интернационалните правила по отношение на сателитното радиоизлъчване (непреднамерено или по различен начин), моментът за решение на казуса е в този момент, преди тези „ съзвездия “ да завладяват нощното небе.

„ Ние имаме вяра, че ранното различаване на тази обстановка дава опция на астрономията и операторите на огромни сателитни съзвездия да работят дружно за механически смекчавания, паралелно с нужните полемики за създаване на подобаващи разпореждания “, споделя съавторът на отчета Гюла Йожа от Института за радиоастрономия „ Мкас Планк “ и Университета в Родос в Южна Африка.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР