Сателитът Platform-2 на българската компания за космически технологии EnduroSat бе

...
Сателитът Platform-2 на българската компания за космически технологии EnduroSat бе
Коментари Харесай

Български сателит полетя в космоса с първата мисия на SpaceX за 2023-а

Сателитът Platform-2 на българската компания за галактически технологии EnduroSat бе част от първата задача за 2023 година на колоса SpaceX на милиардера Илон Мъск. Апаратът бе изстрелян в орбита на борда на ракетата Falcon 9 дружно с още 113 спътника.

Развълнувани сме да съобщим, че нашата споделена сателитна задача, Platform-2, беше сполучливо изстреляна в орбита “, написаха от EnduroSat.

Platform-2 е спътник, основан на технологията CubeSat (стандарт за конструиране на наносателити). Той е част от споделената услуга, посредством която EnduroSat изстрелва голям брой разнообразни потребни товари на непознати компании по едно и също време.

Чрез българския спътник ще бъдат тествани няколко потребни товара, като този на Hypernova да вземем за пример. Компанията ще употребява Platform-2, с цел да валидира личната си плазмена електрическа система за задвижване в орбита при огромно многообразие от работни режими и условия през идващите месеци. Сътрудничеството сред Hypernova и EnduroSat е образец за визията на българската компания да демократизира космоса и да го направи по-достъпен за изследвания от страна на бизнес и научноизследователски организации.

Първия си личен спътник българската компания прати в космоса през 2018 година, още веднъж на борда на Falcon 9 на SpaceX.
 EnduroSat влага милиони в лаборатория за наносателити в СофияМисията на SpaceX
Първото изстрелване на SpaceX за годината беше осъществено от Кейп Канаверал тази седмица. В рамките на задачата бяха изстреляни общи 114 дребни спътника в полярна орбита за оператори в 23 страни.

Най-големият индивидуален клиент при изстрелването, във връзка с броя на спътниците, бе Planet, който имаше 36 от своите спътници за изображения SuperDove на борда.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинSpaceX EnduroSat наносателити задача Космос ПоследниНай-четениХай-тек 36 Български спътник полетя в космоса с първата задача на SpaceX за 2023-а Бюджет и финанси 80 Вносът на Германия падна доста повече от предстоящото Инфраструктура 228 „ Метрополитен “ подписа договорите за разширение на метрото до „ Слатина “ Бюджет и финанси 1184 България e третият максимален експортьор на ски и сноуборд в Европейски Съюз Компании 7902 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Личности 7612 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Лични финанси 5512 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Пазари 3575 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички вести Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР