Състоянието, в което заварваме пътищата, е, меко казано, отвратително. Първата

...
Състоянието, в което заварваме пътищата, е, меко казано, отвратително. Първата
Коментари Харесай

Караджов не иска да се среща с фирми. Защо

Състоянието, в което заварваме пътищата, е, меко казано, непоносимо. Първата стъпка ще бъдат напъните, които ще хвърлим през тази година, с цел да се оправят автомагистрали, първокласни и скоростни пътища. След това ще се пренесем и към второкласните. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

„ За първи път е поставено толкоз огромно финансиране. Тоест, страната авансово поставя тази надбавка, която ще получи по-късно. Ние, като държавно ръководство, първо даваме - по-късно обаче желаеме този, който употребява - да заплаща. 2/3 от средствата за 2021 година са платени от винетките - не е почтено и би трябвало да балансираме. Тези 2/3 би трябвало да идват от тежкотоварните транспорти ”, безапелационен е Караджов.

„ Фактите са, че тол системата е трябвало да влезе с действителен обсег още преди две години. И сега второкласните пътища са в нейния обсег, само че са с нула стотинки. Две години почивка за превозвачите ”, добави вицепремиерът.

Министърът разгласи, че към този момент се работи по хрумвания за инфраструктурен закон, който да подтиква развиването на инфраструктурата, като редуцира всички периоди.

„ Ако желаете по легален път да стартираме автомагистрала, сред 5 и 6 години лишават единствено процедурните правила. Законът за устройството на територията е неприспособим за инфраструктурните планове ”, сподели още той. 

Караджов добави, че 278 са започнатите и незавършени поправки на пътища в страната. Той посочи, че има прогрес по 1,2 и 3 сектор от автомагистрала „ Хемус ”. Сериозен подобен има и по скоростния път Ботевград - Видин.

Вицепремиерът разяснява, че задачата, която си е сложил за края на месеца или началото на май - да бъде развързан въпросът с „ ин хаус ” процедурите. „ Аз не мога да спра работата по автомагистралите. Ако я приключа, рискът да не си върнат 35% или 1,3 милиарда лв. за мен е несъразмерен и няма да взема такова решение ”, съобщи Караджов.

„ Кражбите разрешават сред компаниите и властта да стане симбиоза. От първия ден съм споделил, че срещи с компании при мен няма да има никакви. Не желая нито да ги знам, нито да ги познавам. Където има неточности, би трябвало да се заплащат неустойки ”, добави той.

Кандидатите за шеф на Българска народна банка

За шеф на Българска народна банка има двама претенденти. Това одобрявам като състезание. Единната кандидатура носи политическото обръщение, че една постоянна коалиция излъчва един претендент. Бих споделил, че постоянна коалиция може да излъчи и двама, и трима претенденти, посочи Караджов.

„ Който завоюва повече гласове и откъдето ги завоюва. Далеч съм от мисълта, че тези гласове ще се разделят. Мисля, че ще има депутати от разнообразни цветове, които ще гласоподават и за единия, и за другия. Защото и двамата са положителни. Това е моето съмнение и съм съвсем уверен, че ще стане по този начин ”, добави той.

Относно Любомир Каримански вицепремиерът сподели, че с него се работи елементарно, настоятелен човек е. „ Като морални устои е човек, който в никакъв случай не би позволил второ КТБ. Не знам от кое място се породи тази цялата нервност ”, посочи Караджов.

По думите му концепцията, че Движение за права и свободи ще реши какъв да е претендентът, не дава отговор на действителността. „ Тя е доста опростено-математическа. В Народното събрание сега има хора, които поддържат и двамата претенденти. Това ще си проличи по гласуването ”, сподели още министърът.

Оръжията за Украйна

За изпращане на оръжия към Украйна Караджов разясни, че това е тематика напълно за Народното събрание. „ Не съм получавал указания от „ ИТН ” за това какво да ми бъде мнението. Ние би трябвало да помогнем по всеки един метод, по който Украйна изиска от нас. Всяка една помощ, в това число била тя и военна, би трябвало да им бъде предоставена ”, акцентира вицепремиерът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР