Състоянието на републиканския път Добрич-Лясково-Житница бе повод за протест на

...
Състоянието на републиканския път Добрич-Лясково-Житница бе повод за протест на
Коментари Харесай

Десетки жители на осем села в Община Добричка протестираха заради лош път

Състоянието на републиканския път Добрич-Лясково-Житница бе мотив за митинг на десетки поданици на осем села в Община Добричка.

Отсечката е с дължина към 18 километра и, по думите на Никола Косев, преподавател в село Житница, не е ремонтирана главно от 1961 година. „ Добрички окръг дава 20% от земеделската продукция на България, а в този момент е в най-мизерното положение.

Тук е производството, тук е богатството. Нашите родители са се били тук. На пет километра е имало борба за Добруджа… По-добре да бяхме в Румъния “, сподели той.  

На територията на осемте села има регистрирани над 600 автомобила, настрана - селскостопанската техника, а през лятото се връщат и доста хора от Германия, сподели Йордан Божанов, кметски наместник на с. Житница.

По думите му частните компании все по-често отхвърлят да зареждат магазините за хранителни артикули, а " Спешна помощ ", вместо за 20 минути, идва за 40. Миналата година стана пожар в Житница.

От пожарната споделиха, че в случай че са знаели, че пътят е подобен, можело и да не дойдат. Има хора на хемодиализа, които колите за спешна помощ отхвърлят да транспортират, добави Божанов.

„ В момента ни дават обещание, че до 2023 година ще има подготвен план за пътя от разклона за село Балик до околовръстното на Добрич, и в случай че бъде утвърден, през 2024 година пътят ще бъде асфалтиран. До 2024 година селата ще останат без хора ", разяснява кметският наместник. 

Протеста поддържа и кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Тя съобщи, че до Областното пътно ръководство, регионална администрация и Министерството на районното развиване и благоустройството неведнъж са изпращани сигнали за казуса, само че всичко приключвало с обещания.

Преди няколко месеца пред регионалната администрация е подадена подписка от над 500 поданици на пострадалите села Козлодуйци, Лясково, Житница, Камен, Черна, Тянево, Крагулево и Пчелник, означи тя.

Разговаряли сме с народни представители, със служебното държавно управление – предходната година, разговаряли сме и със настоящето – никакъв ангажимент от страна на страната. Както неглижират жителите, по този начин неглижират и общинската администрация, и апелите, които ние насочваме за незабавен ремонт на пътния сектор, съобщи Стоянова. 

Днешният митинг е третият от 2016 до момента.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР