Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично. Причината

...
Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е критично. Причината
Коментари Харесай

Житните посеви в Добрич под заплаха

Състоянието на пшеничните посеви в Североизточна България е сериозно. Причината е продължителното засушаване , съгласно зърнопроизводителите, заяви Нова телевизия.

Всеки ден губим рандеман. Докъде ще продължи загубата и на какъв брой кг ще се спрем още е рано да се каже , от позиция на това, че не знаем по кое време ще падне дъжд. Възможно е добивите да са нулеви, може и да са 100 кг, разяснява зърнопроизводителят Петър Петров.

Според него, част от земеделските производители към този момент обмислят разораване на полетата с пшеница, където има 100% загуби .

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов съобщи, че редукцията ще е огромна. Всичко е на шанс. Ако завали, на някои места ще се възстановят, само че някои места няма. Аз мога да ви заведа на полета, където мирише към този момент на силаж, добави той.

Проф. доктор Николай Ценов, селекционер и семепроизводител разяснява, че вредите сега са към 20-30%, като добави, че след няколко дни ще бъдат и повече.

Според учените обстановката е сериозна, само че към момента има късмет за минимизиране на загубите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР