Състоянието на Илон Мъск се понижи с близо 33 млрд.

...
Състоянието на Илон Мъск се понижи с близо 33 млрд.
Коментари Харесай

Мъск може би ще забогатее сериозно през 2022 г.

Състоянието на Илон Мъск се намали с близо 33 милиарда $ от началото на 2022 година, откакто акциите на Tesla изгубиха 13% от цената си. Следващите 12 месеца обаче могат да се окажат най-доходните досега за Мъск.

Ако анализаторите се окажат прави, Tesla ще разгласи доста положителни финансови резултати, а това ще донесе на Мъск милиарди долари.

Главният изпълнителен шеф на Tesla не получава заплата и бонуси от Tesla. Вместо това той получава варианти, основани на постигането на редица значими индикатори, като продажби, пазарна капитализация и други

Още през 2018 година Мъск получи правото да придобие 101 млн. акции на преференциална цена, като това може да се случи на 12 равни транша.

Общо седем от 12 цели към този момент бяха реализирани – две през 2019 година, още две от 2020 година и три през 2021 година Това значи, че досега Мъск е получил 59 млн. варианти, даващи право да придобие акции на преференциални цени.

Анализаторите са на мнение, че останалите 5 цели Tesla ще доближи още през 2022 година, което значи, че Мъск ще получи четири от траншовете през актуалната година и още един при започване на 2023 година, защото той е основан на резултатите за последните 12 месеца.

„ Ще се изненадам, в случай че той не получи и оставащите пет транша “, споделя техническият анализатор Дан Айвс от Wedbush Securities.

Всеки един от траншовете дава опция на Мъск да придобие 8.4 млн. акции при цена от 70.01 $ за брой. При цена от 930 $ на акциите сега, това значи, че всеки един от траншовете ще му донесе 7.3 милиарда $, а петте са на стойност 36.3 милиарда $.

Той може да получи един или два от тези траншове през днешния ден, защото Tesla се чака да разгласи своите финансови резултати след края на борсовата сесия.

През предходната година Мъск упражни 22.9 млн. от вариантите си, заради което ще заплати 11 милиарда $ налози за 2021 година.

Главният изпълнителен шеф на Tesla обаче няма да заплати налози върху вариантите, които ще получи в идващите 12 месеца. Те са с падеж през януари 2028 година, което значи, че той може да се възползва да придобие акциите върху тях до 2027 година

Днес Мъск има 177.7 млн. акции, а също така има и 59 млн. варианти за закупуването на същия брой бумаги. Понижението на цената на акциите от началото на 2022 година е главната причина за загубите на Мъск досега през годината.

Според данни на Forbes той има 241 милиарда $, до момента в който Bloomberg пресмята благосъстоянието му на 237 милиарда $.

Днес Tesla се прави оценка на повече от идващите 10 огромни автомобилни производители, което може би е повода част от вложителите да приберат облагите си.
Според част от анализаторите, този спад е краткотраен, като същото се случи и през 2021 година, в която акциите на компанията прибавиха 50% към цената си.

Акциите на Tesla се търгуват с намаляване от 25% по отношение на рекордната си цена от ноември, което прави днешния доклад изключително значим. По-слаби от предстоящите данни биха довели до нови разпродажби, до момента в който един добър доклад ще оскъпи книжата и ще донесе на Мъск нови милиарди долари.

Българският бизнесТърсите жилище в необятния център на София? Имаме три неустоими предложенияАнгел Хаджийски: Оставам позитивно надъхан за българския пазарВенета Христова, MaxView: Цените на парцелите ще не престават покачването си

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР