Състоянието на държавата е стабилно, но ако разходната част продължава

...
Състоянието на държавата е стабилно, но ако разходната част продължава
Коментари Харесай

Какъв е новият данък, който готвят за бизнеса

Състоянието на страната е устойчиво, само че в случай че разходната част продължава със същия ритъм, това би било опасност за влизането на България в еврозоната, изпадането в несъразмерен бюджетен недостиг, утежняване на кредитния рейтинг и повишение на цената на дълговото финансиране. И не на последно място - обществените заплащания биха могли да бъдат затруднени.  Това е по-мекият вид на изявлението от предходната седмица на служебния министър на финансите Росица Велкова, написа " Марица ".

Заради всички тези опасности ведомството е замислило да наложи данък свръхпечалба, който ще засегне огромна част от фирмите. Министерството на финансите разгласява промени в данъчното законодателство, които ще съпроводят Закона за държавния бюджет за 2023 година  В документите новият данък се назовава „ солидарна вноска за свръхпечалбите ". Мярката ще е краткотрайна и еднократна. От нея ще бъдат освободени само енергийните компании, тъй като те към този момент заплащат такава вноска, единствено че съгласно европейски правилник - избрана като " солидарна вноска според Глава III от Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата ".
-->
Защо се постанова нов налог

Министерството на финансите описва мотивите си за новото еднократно облагане на компаниите. В обосновката се показва, че въвеждането на солидарна вноска е уместно и съразмерно средство за справяне със свръхпечалбите, зародили вследствие на външни и вътрешни политически и стопански фактори (като пандемията от COVID-19, енергийната рецесия, военните дейности в Украйна, предоставената финансова поддръжка от страната и други). Тези облаги надвишават естествената облага, която сдруженията биха получили или биха могли да чакат да получат при нормални условия, в случай че не бяха настъпили тези фактори, аргументират се от МФ.

Мярката съставлява преразпределение в публичен интерес на осъществените свръхпечалби вследствие на непредвидени пазарни промени и стремителното повишаване на цените на всички артикули и услуги, макар прилаганите ограничения от страна на страната за подкрепяне и компенсиране на бизнеса. 

10,3 милиарда лева раздадени обезщетения на бизнеса

Като коз финансовото министерство регистрира, че за интервала 2020 ​- 2022 година страната е предоставила помощи и обезщетения на бизнеса, свързани с пандемията от COVID-19, енергийната рецесия и военните дейности в Украйна общо в размер на 10.3 милиарда лв.. Те са разпределени по този начин: за 2020 година ​- 2.1 милиарда лева, за 2021 година - 2.3 милиарда лева, а за 2022 година ​- 5.9 милиарда лева

Едновременно с това, за поддръжка на бизнеса и понижаване или опазване на цените на избрани артикули и услуги, бяха въведени понижени Данък добавена стойност ставки, както и освобождавания от облагане с данък. Бюджетният резултат от въведените понижени данъчни ставки и освобождавания от облагане с данък за интервала 2020 ​- 2022 година е загуба общо в размер на 908.7 млн. лева, както следва: ​за 2020 година ​- 94.7 млн. лева, ​за 2021 година ​- 283.5 млн. лева, ​за 2022 година - 530.5 млн. лева

Общо за интервала 2020-2022 година са предоставени 11,2 милиарда лв. под формата на помощи, обезщетения и понижени данъчни ставки, регистрират от ведомството. И откакто страната постави на кантар помощта си и финансовите резултати на компаниите, стана ясно, че бизнесът цъфти, макар многото провокации. Декларираните данъчни облаги от сдруженията и облагаеми приходи от стопанска активност като едноличен търговец доста нарастват за 2021 и 2022 година, като облагите и приходите за 2022 година бележат растеж от към 100% спрямо облагите за 2018 година и 2019 година (виж таблицата).  Защо и по какъв начин страната ще дялка бизнеса с налог свръхпечалба

По данни на Национален статистически институт пък, разпределените облаги под формата на дивиденти са: 21.5 милиарда лева за 2020 година и 22.4 милиарда лева за 2021 година

Парите се натрупат в банките 

Друга информация пък потвърждава, че облагите на компании и еднолични търговци се натрупат в банки. Депозитите на нефинансовите предприятия се усилват от 29.3 милиарда лева през 2020 година на 40.2 милиарда лева през 2022 година, което е нарастване с 10.9 милиарда лева (виж таблицата).  

Увеличение се следи също и на наличностите по депозитите на семействата с 11 милиарда лева за 2022 година спрямо 2020 година Тук обаче има и още една показателна наклонност - общият брой на депозитите на семействата понижава с 470 199 през 2022 година спрямо 2020 година

Анализът демонстрира, че финансовата поддръжка от страна на страната поради здравната и енергийната рецесия и военните дейности в Украйна освен че е запазила съществуващия бизнес, само че е осигурила условия за неговото развиване и за генериране на облаги, обобщават от Министерството на финансите. 

 Защо и по какъв начин страната ще дялка бизнеса с налог свръхпечалба

Как ще се начислява новият налог

Предлага се солидарната вноска да бъде в размер на 33 на 100 от основата и интервалът за облагане да бъде от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година Тоест тя няма да бъде годишна. 

За основа за установяване на солидарната вноска ще се взима разликата сред данъчната облага за интервала от 1 юли 2023 година до 31 декември 2023 година и 50 на 100 от междинната стойност на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 година, увеличена с 20 на 100. 

Предлага се и въвеждане на механизъм за предплатено внасяне на солидарна вноска, като се планува установяване и внасяне на месечни предплатени вноски от задължените лица за месеците от юли до декември 2023 година в това число. Идеята е месечната предплатена вноска да се дефинира, като се употребява за база данъчната облага за 2022 година и междинната стойност, увеличена с 20 на 100, на данъчните облаги за 2018, 2019, 2020 и 2021 година.

Месечните предплатени вноски се планува да се заявяват еднократно в период до 15 юли 2023 година, като подаването на декларацията се прави единствено по електронен път. Внасянето на предплатените вноски ще бъде в период до 15-о число на месеца, за който се отнасят.

Целта на данъчните промени е в бъдещото Народно заседание да бъде импортиран проектобюджет с недостиг от 3%. Не е ясно обаче дали промените и проектобюджетът ще бъдат утвърдени от депутатите предвид на идните локални избори и угрозата партиите да изгубят гласове. Проектобюджетът ще бъде показан за публично разискване незабавно след изборите, с цел да мине координиране и да бъде импортиран до края на април в Народно събрание. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР