Състезателите на България заеха второто място в класирането по нации

...
Състезателите на България заеха второто място в класирането по нации
Коментари Харесай

Българите втори на световното по риболов на пъстърва

Състезателите на България заеха второто място в класирането по народи на 27-ото международно състезание по лов на риба на пъстърва с жива примамка, което се организира на река Въча в град Девин. Пет клуба от Италия, пет от Франция, един от Хърватия и три наши тима участваха във финалите на шампионата. Те уловиха общо 3463 пъстърви, което е и връх за шампионатите до момента.
 България в топ 10 на международното състезание по лов на риба
България в топ 10 на международното състезание по лов на риба

Вижте детайлности

В класирането по клубове челната тройка беше окупирана от италианците. Световни първенци станаха рибарите от " Вале Сан Мартино " от Бергамо, следвани от " Вале Иманя " и " Пескатори Монтело ". В самостоятелното класиране купата за шести път завоюва италианецът Масимилиано Коломбо от " Вале Сан Мартино ". Италианците станаха и първи по народи, а представителите на България се пребориха за второто място с французите.

Първенството беше извънредно зрелищно, а стотици фенове от района пристигнаха на реката, с цел да гледат по какъв начин ловят най-големите майстори на пъстървата. Италианците, които са притежатели на всичките 27 трофеи досега, още веднъж се изявиха като огромна мощ. За всеки рунд от по 45 минути някои от тях съумяха да извадят повече от 30 риби. И то в случай, че съгласно регламента след всяка уловена пъстърва би трябвало да отрежат куката в устата й, да пуснат рибата назад във водата, и да вържат нова кука. За да става всичко по-бързо, някои състезатели напряко късаха кордата със зъби, вместо да употребяват ножици.
 Снимка 445430
Източник:

" Българските пъстърви се оказаха доста борбени, отлични за съревнование. Рибите бяха с тегло към 200 грама, и за бързото им хващане и връщане в реката се изискваха доста умения. Поздравявам уредниците, те се бяха подготвили както би трябвало за това състезание ", съобщи международният първенец Масимилиано Коломбо. За него това е трета купа, извоювана у нас, след международните шампионати в Девин през 2002 и 2005 година

От българските рибари най-силно се показа 24-годишният Христо Пейков от състава на ЛРД " Девин ", приключил 13-ти в самостоятелното класиране с 85 извадени пъстърви. При клубовете най-добре приключи представителният отбор на България - шести след петте италиански тима.

В риболова имаше доста адреналин, защото с изключение на пуснатите за надпреварата 3000 пъстърви кълвяха и локални, трофейни риби. Изваждането им беше огромна атракция, а феновете със спотаен мирис гледаха улавянето им. Огромна балканска пъстърва, изплувала от един от вировете на Въча, строши на две въдицата на французина Жюлиен Рожо-Диас. Имаше и куриозна обстановка, при която една риба съумя да налапа по едно и също време куките на двама състезатели, ловящи един до различен. Според регламента, тази пъстърва не беше зачетена.
 Снимка 445427
Източник:

" Благодаря на Българската федерация по риболовни спортове, че за следващ път провежда чудесно международното състезание в пъстървовите дисциплини. Състезанието мина чудесно, феърплеят също беше на равнище ", съобщи след награждаването на спечелилите преидентът на международната федерация по риболовни спортове ФИПС Клаудио Матеоли. Той изрече специфична признателност на учениците от гимназия " Христо Ботев " в Девин, които се включиха в международното състезание като контрольори зад всеки един от състезателите. Гимназистите даваха билетчета за всяка уловена риба и следяха за спазването на правилника.

През 2020 година България още веднъж ще бъде хазаин на международното състезание, единствено че в дисциплината по лов на риба на фидер. Шампионатът ще се организира на 30 и 31 май на гребния канал в Пловдив.
 Снимка 445428
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР