Съставът на ЦИК да бъде от 15 души реши правната

...
Съставът на ЦИК да бъде от 15 души реши правната
Коментари Харесай

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души, реши правната комисия

Съставът на ЦИК да бъде от 15 души реши правната комисия. Те ще се оферират от парламентарно показаните партии и обединения.

" Ние да даваме всички пълномощия в година на избори на президента ", сподели депутатът от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева.

" ЦИК позволи доста неточности. Смятам, че сме длъжни да създадем тази корекция и смяна ", сподели Ива Митева.

" Въпросът за ЦИК е тя професионална ли ще бъде или партийна. Това, което ни предлага " ИТН ", е промяна на комисията, която най-после ще се оказва същата. Това, че президентът ще назначава с декрет, нищо не значи ", сподели Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

" Това е едно революционно законодателство за през днешния ден ", съобщи Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

" Съставът на ЦИК би трябвало да отразява настоящата политическа обстановка. Добавянето на членове и не изваждането на членове, препоръчани от неактуални партии, ще набъбне до 30 - 40 индивида. Затова дано има актуализация на ЦИК ", сподели Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

" Решението е професионализацията на този орган. Ние сме за професионализацията на ЦИК и отделянето ѝ от партиите ", сподели Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

По време на дебатите от Българска социалистическа партия предложиха дейна регистрация.

" Oт 30 години се води спор за адекватността на изборните описи. Ние предлагаме дейна регистрация, която да щади гласоподавателя. Предлагаме няколко пъти най-сетне да бъде основан указател. И въз основата на несъгласие да се основават изборните описи. Предлагаме да се вземе като база гласувалите на последните избори и да се даде период на хората да се допишат. Този лист да се добавя от хората, които по една или друга причина не са могли да гласоподават на последните избори. С този способ ще може по-лесно да се провежда и гласоподаване по пощата. Така ще се реши феномена " мъртви души ", сподели Крум Зарков от Българска социалистическа партия за България.



" Този указател от 2014 година беше компромис поради един параграф в Изборния кодекс. Тогава претекстовете, че няма по какъв начин да се афишират на уеб сайтове и обществено лицата, които са упражнили своя избор. Европейската процедура изисква регистрите да се актуализират, да са обществени. България има рецензии поради дописването в изборния ден в описите. Това, което се предлага, ще разреши дописаните в описите в изборния ден да са в пъти повече. За да накараме хората в чужбина да дадат своя сегашен адрес, би трябвало да им дадем тласък за това. Ние сме за цялостен одит на изборните описи. Нека да не действаме преждевременно ", сподели ръководителят на Народното събрание Ива Митева.

" Истината е, че ние нямаме точна информация какъв брой хора са в чужбина, къде се намират. След два-три месеца ще се надигнем пред този проблем. И тогава не с пощата, с нищо не можете да върнете доверието в хората ", сподели Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

" Ние започваме да ремонтираме нещата откъм покрива. Невъзможно е да влезеш в Германия и да не получиш адрес. Избягваме да разясняваме тези въпроси и ще стартираме да променяме Изборния кодекс в елементи, които не може да се трансформират без да променим фундаменти ", сподели Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

В последна сметка депутатите не гласоподаваха това предложение на Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия предложи видеонаблюдението в края на изборния ден при броенето на бюлетините да бъде централизирано.

" Това ще реши въпроса каква ще е доказателствената стойност пред съда. Хубаво е вашето решение на " ИТН " и покровителите да снимат, само че каква ще бъде доказателствената стойност ", попита Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

" Не съм сигурен, че е допустима да се провежда видеонаблюдение във всяка секция. ЦИК може да каже ", сподели ръководителят на правната комисия и народен представител от " ИТН " Радостин Василев.

" Все отново става въпрос за отбрана на персоналните данни ", сподели депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова.

" Целта на ГЕРБ е да се тупка топката по този начин, че да няма видеозаснемане. Това е юридически трик на ГЕРБ. Видеозаснемането на покровители е да има почтеност и бистрота. Компилацията сред предложенията на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ е добър вид ", сподели Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Да уточним - ГЕРБ не е срещу видеонаблюдението ", акцентира Николина Ангелкова.

Предложението за видеонаблюдение беше подкрепено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР