Съсипаната от започналата преди осем месеца война украинска икономика ще

...
Съсипаната от започналата преди осем месеца война украинска икономика ще
Коментари Харесай

Световната банка: Съсипаната от войната украинска икономика ще потъне с 35 на сто през 2022 година

Съсипаната от почналата преди осем месеца война украинска стопанска система ще потъне с 35 на 100 тази година, предвижда през днешния ден Световната банка, представена от Асошиейтед прес.

Войната унищожи фабрики, аграрни земи и принуди милиони украинци да изоставен страната. Световната банка, в която членуват 189 страни и е призвана да се бори против бедността, чака, че възобновяване на страната ще коства най-малко 349 милиарда $ или с 1,5 пъти повече от мащаба на предвоенната украинска стопанска система.

" Украйна към момента се нуждае от голяма финансова поддръжка, защото войната продължава излишно да бушува, както и за планове за възобновяване и реорганизация ", съобщи Анна Биерде, вицепрезидент на банката за Европа и Централна Азия.

Все отново оценката на банката бележи усъвършенстване по отношение на спада от 45,1 на 100 в августовската прогноза. Световната банка чака украинската стопанска система да се завърне към напредък през 2023 година с 3,3 на 100, макар че прогнозата е с висока степен на неустановеност и зависи от хода на войната.

Междувременно се чака съветската стопанска система, която е наранена от западните наказания, да се свие с 4,5 на 100 през 2022 година и с 3,6 на 100 идната година. Произвеждащата електрическа енергия съветска стопанска система се оказа изненадващо устойчива, подкрепена и от скока в цените на петрола и газа, показва банката.

Базираната във Вашингтон институция чака новоъзникващите стопански системи в Европа и Централна Азия да се свият общо с 0,2 на 100 тази година и да отчетат най-малък напредък от едвам 0,3 на 100 през 2023 година

Според икономическите оценки на банката за 23 страни в Южна и Източна Европа и Централна Азия е имало усъвършенствания по отношение на юнската прогноза за стесняване от 2,9 на 100. Перспективите за 2023 година обаче са по-мрачни от първичната прогноза за районен напредък от 1,5 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР