Съществуващото законодателство на ЕС не предоставя на потребителите гаранция, че

...
Съществуващото законодателство на ЕС не предоставя на потребителите гаранция, че
Коментари Харесай

Между 1/3 и 1/4 е незаконният дърводобив у нас, масово в ЕС липсва контрол

Съществуващото законодателство на Европейски Съюз не дава на потребителите гаранция, че дървесината, употребена в закупените от тях артикули, не е добита и импортирана нелегално. В България противозаконната сеч обгръща сред една четвърт и една трета от дърводобива, което носи 150 млн. лева скрити доходи на този горист бизнес. Това сочи нов отчет на природозащитната организация WWF, разгласен в понеделник.

Документът сподели съществени пропуски в използването на еврорегламента за търговията с дървесен материал с потвърдено легален генезис във всичките 16 държави-членки, участващи в инспекцията.

Незаконната сеч е международен проблем, който води след себе си съществени екологични, обществени и стопански въздействия, декларират от Глобалния екофонд. Тя унищожава горите по света, а отрицателният резултат от нея изостря климатичната рецесия и води до загуба на биоразнообразие. По данни на Интерпол, закононарушенията в горите носят и финансови загуби на стойност сред 51 и 152 млн. $ в световен мащаб всяка година.

В същото време Европейският съюз е един от най-големите консуматори на дървесина в света. Всяка година Европейски Съюз внася 150 млн. тона горски артикули. Целта на съществуващият от шест години правилник е да подсигурява, че дървеният материал, стъпил на европейския пазар е придобит по легален и виновен метод. Тъй като дървесината участва в доста ежедневни артикули, значимо е да се подсигурява, че нейното потребление не подхранва противозаконни действия и не утежнява положението на старите гори, декларират от екоорганизацията.

" Шест години след влизането в действие на Регламента неналичието на действителни дейности от страна на държавите-членки го обезсмислят ", разяснява Анке Шулмайстер-Олденхоув от отдел „ Гори “ към WWF, Европейски политики (Брюксел). " Без съществени наказателни наказания, щателни инспекции и съответни запаси за тяхното осъществяване, Регламентът остава " без зъби ". В същото време казусът с противозаконната сеч става все по-голям. Гарантирането на съответно използване на законите за околната среда ще бъде първото тестване пред упоритостта на Европейския Зелен пакт ", счита тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР