Съществуването на паралелен дипломатически канал с Украйна бе в центъра

...
Съществуването на паралелен дипломатически канал с Украйна бе в центъра
Коментари Харесай

Нови разкрития в САЩ за аферата с Украйна

Съществуването на успореден дипломатически канал с Украйна бе в центъра на към шестчасовото предоставяне на показания от американският представител в Европейски Съюз Гордън Сондланд. Той съобщи, че е работил с юриста на президента Доналд Тръмп - Руди Джулиани, по тактика за Украйна.

Сондланд добави, че двамата са били под управлението на президента и “че всеки е бил в течение " на опитите за оказване на напън на Украйна за следствие на политически конкурент на Тръмп.

Председателят на комисията, която организира обществените чувания - Адам Шиф, назова тези показания “решаващ миг в разследването” за започване на процедура по импийчмънт. Девин Нюнес - топ републиканецът в комисията, съобщи, че Сондланд не е показал доказателства за изказванията си.

В същото време представител на Държавният департамент дефинира като погрешно изявлението, че Сондланд е споделил с държавния секретар Майк Помпейо, че съгласно него президентът е обвързал отпущането на военна помощ за Украйна с следствие на политически конкурент.

Защитниците на президента не виждат проблем, защото помощта е била отпусната и двамата водачи са се срещнали без да се стига до следствие на демократа Джо Байдън.

За Сондланд изискване за заветната аудиенция в Белия дом за украинския президент е било Киев обществено да разгласи започване на следствие против Байдън.

Самият Тръмп упорства, че не поставял условия на Украйна и разяснява, че чуванията по процедурата по импийчмънт би трябвало да бъдат прекъснати.

Втората сесия от чуванията за през днешния ден текат сега като показания дават Дейвид Хейл - третият по сан чиновник в Държавния департамент, и заместител помощничката на министъра на защитата Лора Купър.

В предходно свое свидетелствуване Купър е декларирала, че е изразила пред публични лица опасения за законността на задържането на помощ за Украйна, а Хейл е заречен да приказва за отзоваването на дипломат Мари Йованович от Киев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР