Съществува специален ден за почти всички от нас: празнуваме Международен

...
Съществува специален ден за почти всички от нас: празнуваме Международен
Коментари Харесай

Къде да заведем детето за 1-ви юни - събития от цялата страна

Съществува специфичен ден за съвсем всички от нас: честваме Международен ден на майката и дамата, Ден на мъжете и Ден на бащата, Ден на влюбените, Ден на фамилията и несъмнено, Ден на детето.

Денят на детето се празнува в доста страни по света. Това е един от най-старите интернационалните празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година. Историята не дава информация за какво е решено празника да се отбелязва навръх 1-ви юни.

СОФИЯ

Официално разгласяваме началото на летните ни срещи с вас. Не ни хрумва по-добро място от парка пред НДК – в центъра на града, навън, на пресен въздух (молим се за слънце без дъжд – нека!). Надяваме се да си „ вземете “ усмивките и… по-големи ранички.

От шатра 24 нямаме самообладание да ви посрещнем.

СТАРА ЗАГОРА

Пъстра палитра от събития ще оцвети празника на най-малките поданици и посетители на във връзка 1-ви юни. Денят на детето ще бъде маркиран с едноседмично празненство, събрало под мотото „ Седмица на детските фантазии “ събития, игри, концерти и доста въодушевление.

На 28 май в Станционната градина, от 17.30 часа, ще стартира празник за дребни и огромни на Фолклорна танцова школа „ Орисия “. Концерт приготвят на 30 май, от 18.00 часа, на сцената пред Общинска администрация, надарените деца от ДЮССИ „ Allegra ”. Последният ден на май сцената пред Общината чака участници за „ Играй с другари офлайн “.

Празничният и специфичен за всяко дете ден – 1 юни, ще стартира с забавление и стотици усмивки още в 10.00 часа, когато парк „ Пети октомври “ ще бъде огласен от песните на малчуганите от детските градини. За всички празнуващи ще има още арт работилници и ателиета за майсторене на динозаври, сапунчета, свещи, колажи, фигурки от вълна, глина, макарони, бижута от мъниста, рисунки със сол и още... Малчуганите ще имат разполагаем и детска арт йога, STEAM работилница с Bee Bot на библиотека „ Родина “. Ще могат да следят слънчевата интензивност, да научат „ Забавен британски “, да подреждат мозайки и да се насладят на постановки на Кукления спектакъл, както и на дребните актьори от Детска театрална студия „ Звездни гении “. В Градската градина ще има още тъкане на дървени станчета, галерия на разнообразни военни екипировки и машини, а служители на реда и пожарникари ще търсят своите млади другари.

Денят ще бъде трогателен и в старозагорския зоопарк. Началото на празника за любознателни другари на животните е от 11.00 часа. Малчуганите ще научат любопитни обстоятелства от живота на жителите на зооградината и ще се включат в приготвянето на обяда на някои от тях. Децата ще се насладят и на близка среща с „ Ние, врабчетата “ на Драматичен спектакъл „ Гео Милев “. Предвидено е още изобразяване върху асфалтовите алеи, както и други изненади.

Събития ще има денем още в НЧ „ Родина 1860 “ и НЧ „ Св. Климент Охридски 1858 “, концерт на Водоснабдителна система „ Усмивки “ ще донесе въодушевление в Културен център „ Стара Загора “, а с баснословен балет за деца на Летния спектакъл ще поздравят от Операта.

На 2 юни (петък), от 18.00 часа, в Културния център ще се състои годишният концерт на Центъра за поддръжка за личностно развиване.

Съботният ден – 3 юни, ще предложи на дребните и огромните поданици и посетители на града още веднъж празник в сърцето на Зоопарка, ситуиран в красивия парк „ Митрополит Методий Кусев “. Съвместното събитие на зооградината, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора и Драматичен спектакъл „ Гео Милев “ е с начален час 11.00. Ще има игри, изненади, врабчи актьорски привет и мотиви за усмивки. Събитието ще приключи с слагането на няколко къщички за птици на територията на зоопарка.

същото време, в сърцето на града ще стартира тематична разходка „ Стара Загора и нейните талисмани “, част от самодейността за неразказаните истории по вършиме улици на Туристическия информативен център. Тематичната сказка ще бъде част от летните безвъзмездни градски турове.

ПЕРНИК

На 1 юни, в чест на Деня на Детето, National Geographic Kids Клуб " Малки откриватели " ще посети град. Те канят всички фамилии и любознателни деца да се причислят към това необикновено събитие, което ще се организира пред Двореца на културата в гр. Перник от 11:00 до 18:00 часа.

Организаторите дават обещание да предложат доста невероятни интензивности в разнообразни области като екология, химия и физика, технологии и роботика, изкуство, история и деен метод на живот. Децата ще имат опция да се забавляват и да научават потребни познания.

Една от забавните атракции е интерактивната карта, посредством която ще срещнат децата с историята на град Перник. Освен това, те ще открият и още един занимателен свят - пъстър и цялостен с секрети. Неизбежни са и вълнуващите и непредвидими физически и химически опити, които сигурно ще впечатлят всички присъстващи.

Събитието е уместно за деца над 3 годишна възраст, а входът е свободен.

Не пропускайте да се включите в невероятния свят на Клуб „ Малки откриватели “ на 1 юни в гр. Перник!

Събитието се реализира с поддръжката на Община Перник.

ПЛОВДИВ

Проектът ще гостува за Деня на детето в " града под тепетата ", на сцената на Античния спектакъл - не пропускайте! Специални посетители на събитието ще са: Петя Буюклиева, Вили и Красимир Гюлемезови, Момчил Колев, Светослав Лобошки и Братя Мангасарян.

Концертът " Пеещи актьори 2 " на 1 Юни от 20:00ч, в Античен спектакъл - Пловдив
За концерта

Участие в незабравимата вечер ще вземат:
Дарин Ангелов
Мая Бежанска
Милица Божинова
Симеон Владов
Орлин Горанов
Петя Дикова
Тони Димитрова
Добрин Досев
Катерина Евро
Стефан Илчев
Стефания Колева
Милена Маркова
Орлин Павлов
Люба Пашова
Койна Русева
Гергана Стоянова
Александра Сърчаджиева
Жаклин Таракчи
Николай Урумов
Маргарита Хранова
Даниел Цочев
и още доста изненади....

Специални посетители на събитието ще са:
Петя Буюклиева
Вили и Красимир Гюлемезови
Момчил Колев
Светослав Лобошки
и Братя Мангасарян

БУРГАС
Бургаските читалища още веднъж ще се включат интензивно в подготвянето на забавни събития, които да трансфорат 1 юни в празничен ден за децата и техните родители. Акцент в програмата е „ Изгрев парк фест “. Събитието ще даде креативно пространство за ревю на школите към читалищата в община, доста занимания, рисунки, положително въодушевление, за което ще се погрижат изпълнителите от другите вокални, музикални и танцови школи.

ПРОГРАМА

НЧ „ Изгрев 1909 “ - 1 юни - 17.00 часа, парка в к-с " Изгрев " – „ Изгрев парк фест " ;

НЧ „ Петър Янев 1939 “ – „ Крайморие “ - 1юни - 11:00 часа - Ден на детето - рисунки на асфалт пред читалището;

НЧ „ Просвета 1928 “ – с. Димчево - 1-ви юни - 17:00 часа - Ден на детето – образуване на занимателни възпитателни игри и детска дискотека в парка на селото;

НЧ „ Пробуда 1929 “ – с. Извор - 01. 06. - 17:00 часа - Ден на детето - игри и песни в парка с децата от селото;

НЧ „ Просвета 1938 “ – с. Изворище – 1.06. - 17:00 часа - детско празненство на 1 юни - Ден на детето;

НЧ „ Любен Каравелов 1948 “ – с. Драганово - 1.06. - 17:00 часа - детско празненство за Деня на детето;

НЧ „ Светлина 1928 “ – с. Брястовец - 1.06.-11:00 часа - Ден на детето - посещаване с децата на културно-музикални мероприятия;

* За да бъде празникът още по-пълен и да доближи до допустимо най-вече деца, ще бъде извършен „ Дълъг уикенд “, който ще включва провеждането на концерти, състезания, рисунки на асфалт от 1.06 до 4.06, в това число:

НЧ „ Пробуда 1880 “ - 3.06.23 година, от 10.30 ч. - " Парад на игрите " - детско утро; градина пред читалището бл. 56 ж.к. " Бр. Миладинови " ;

НЧ „ Христо Ботев 1937 “ – Бургас - I Национален конкурс за детска рисунка и литературна творба на тематика: „ Детство мое, действително и вълшебно “, в едно с осъществяване на пленер.

Рисунките ще се одобряват до 26.05.2023 година на адрес: 8002 - гр. Бургас, ул. „ Кубрат ” №7, адресат: НЧ “Христо Ботев 1937 ” – Бургас, а литературните произведения на. На 01.06.2023 година ще бъдат оповестени отличените произведения в страниците на уредниците.

НЧ " Св. св. Кирил и Методий 1985 " и Арт школа " Вая " – от 10 до 12 ч. на 3 юни /събота/ в к-с " Меден рудник ", паркова зона сред бл. 46 и бл. 51 - Рисунка върху асфалт на тематика " Моето слънчево лято " ;

НЧ " Страшимиров 1980 " - Бургас, кв. „ Черно море “ - на 01.06.2023 година, от 13.00 часа, и на 02.06.2023 година, от 10.00 часа, в двора на СУ " Христо Ботев " школата по приложно изкуство ще провежда изобразяване върху стреч фолио; рисунки върху асфалт; детски креативен работилници; занимателни игри и състезания; доста лакомства и изненади за участниците.

НЧ „ Паисий Хилендарски 1928 “ - 02.06 - КЦ " Морско казино ", зала " Петя Дубарова ", от 18.00 часа, " Деца свирят за деца " - концерт на школа по пиано и школа по китара към НЧ " Паисий Хилендарски 1928 ".

ВАРНА

На 1 юни - Деня на детето, в Музея за нова история на град Варна ще гостува майсторът на перото Валери Станков.

Той ще показа своята най-нова книга " Букварчето на дядо Валери ", оповестиха от Регионалния исторически музей за Moreto.net.

Тя съдържа лирика за деца - един позабравен през днешния ден род в българската литература.

Стиховете са илюстрирани с вълшебни акварели, дело на художника Стайо Гарноев. Тази книга ще накара децата да се забавляват, а родителите им да се върнат в своето детство.

Началото на събитието е в 18.00 ч. Входът е свободен!

ВЕЛИНГРАД

Две пътувания с парен локомотив ще провежда БДЖ за феновете на теснолинейката при започване на юни. Първото пътешестване ще бъде на 1 юни за Международния ден на детето, а вторият курс на атракционното влакче ще се реализира в неделния ден на 4 юни.

Композицията с парния локомотив 609.76 ще се движи по маршрут - - Септември, като ще потегли от гара Септември в 09:15 ч. и ще дойде във Велинград в 12:00 ч. след две прекъсвания на гарите Варвара и Долене, където пасажерите ще могат да се насладят и фотографират откриващите им се красиви гледки. След малко повече от два часа време за разходки в курортния град, атракционният трен ще тръгне от гара Велинград в 14:15 ч. назад към гара Септември, където ще дойде в 16:05 ч.

време на пътуването за всички закупили билети за влака с парен локомотив ще има и спомагателни приятни изненади във връзка отбелязването на 135 години от основаването на Българските железници.

Цената на билета за пътешестване в двете направления Септември - Велинград - Септември е 68 лева с включено непокътнато място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за тези влакове могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Местата в теснолинейните вагони и количествата на билетите са лимитирани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР