Съществена част от културната програма на българското председателство ще се

...
Съществена част от културната програма на българското председателство ще се
Коментари Харесай

Сапунени мехури, хляб и рози

Съществена част от културната стратегия на българското председателство ще се осъществя в постройката на НДК

© Анелия Николова Още по тематиката
Какво в действителност значи България да е отпред на Европейски Съюз

Борисов ли ще управлява Европейски Съюз, от София ли ще се задават целите и още няколко мита за председателството на съюза
15 дек 2017
За кого ще работи председателството

Бизнесите, свързани с организирането и провеждането на събития, чакат европейските делегати, само че информацията и подготовката към момента се бавят
17 ное 2017 Създаване на театрално шоу със сапунени мехури - 5 хиляди лева, " Жив килим от български рози под звуците на Балканите " - 38 700 лева, пробни работилници " Хлябът, който ни свързва " и театър " Приказка за хляба " - 20 хиляди лева, " Столът като знак - въздействие на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България " - 20 хиляди лева

Това са дребна част от утвърдените планове, за които е планувано финансиране от Национален фонд " Култура " (НФК) към Министерството на културата, с цел да показват страната ни по време на българското председателство на Съвета на Европейския Съюз. Следва и дълъг лист с концерти, изложения, спектакли, съоръжения и фолклорни планове, попадат в листата на утвърдените прояви.

По време на българското председателство страната ни ще има опцията да се показа и с културата си. Това ще ни коства 4 млн. лева за събитията, проведени в страната и 2.4 млн. лева за реклама на България в чужбина. Информацията бе изнесена на конференция още в края на лятото от министъра на културата Боил Банов. По детайлни уточнения по какъв начин и защо ще бъдат дадени тези пари към този момент няма. Частичен отговор получихме преди седмица.

Култура за 1.6 млн. лева

Национален фонд " Култура " преди броени дни разгласи резултатите от състезанието който разпредели 1.6 млн. лева за съпътстващи председателството културни планове. В тази сума доста създатели видяха късмет и това проличава от броя кандидатстващи планове - общо 485 за финансиране до 100 хиляди лева С днешна дата утвърдени са едвам 53 от тях. По огромната част от тях са получили една трета от желаната сума. Всичко това е разказано в огромна таблица качена на уеб страницата на НФК. От нея стават ясни претекстовете, с които е утвърден или отритнат даден план, каква е отпуснатата му за реализация сума и за какво.
Голяма част от претендентите са отпаднали още на първичния стадий по чисто механически и административни критерии, а фондът не им е дал период да отстранят нередностите, както нормално се прави. Така са били отхвърляни планове поради неналичието на щемпел " правилно с оригинала " или поради неналичието на автобиография на някой от участниците.

Затова и оповестяването на резултатите провокира вълна от остри реакции в обществените мрежи за качеството и критериите за оценка на плановете. Бившият ръководител на Националния център за книгата и издател Светослав Желев написа в профила си във фейсбук: " за следващ път видяхме по какъв начин тънещата в бедност и институционален и политически непукизъм българска просвета се пробва да се хване за сламката на културната стратегия на европредседателството. Сврените в ъгъла създатели, мизерно преживяващи с подаяния от някое проектче, подадоха над 450 плана, в конкурс без ясна рамка, ясна тактика, ясни правила ". Думите му обобщават казуса пред състезанието, извършен от НФК.

На хартия едно, на процедура друго

На хартия културната стратегия за българското председателство " цели да показа българската националната специфичност и еднаквост, да подчертае мястото на България в Европа ". Според специалиста по културни политики Юрий Вълковски един от главните проблеми на културната стратегия на председателството е отсъствието на ясна идея и сплотяваща концепция за плановете. " Културната стратегия наподобява като колаж без целокупност ", разяснява Вълковски. Той е измежду хората поканени да бъдат част от комисията, оценяваща плановете. Отказва се на ранен стадий да взе участие, откакто се среща с процедурата за оценяване на претендентите. Според Вълковски са липсвали ясни правила за оценка, а препоръчаните са непълни и несъобразени с формуляра за кандидатстване.

Освен Вълковски от оценяващата комисия се отхвърля и председателката на Българския дарителски конгрес Красимира Величкова. Според нея състезанието не е бил проведен добре. " Сроковете за запознаване с плановете бяха извънредно къси, което е несериозно. Прецених, че няма да мога да им отделя задоволително време да ги прочета и по тази причина се отхвърлих да вземам участие в мероприятие, което ще се трансформира в бомба със закъснител ", разяснява тя.

И по този начин в състава на комисията оценявала претендентите, вместо плануваните 11 индивида остават общо 9 (виж карето). По разпоредбите на НФК не се оповестяват имената на членовете на комисията, с цел да не се въздейства върху работата й, само че източник на " Капитал " даде листата с членовете на комисията, което няма по какъв начин да е в прорез с разпоредбите, тъй като тя към този момент е завършила работата си и няма кой да и въздейства.
" Капитал " се свърза с ръководителя на комисията професор Боян Биолчев за коментар, само че той бе сбит " свършихме си работата, ние сме междинно звено, нямам нищо какво да разясня ". Съставът на комисията, оценявала културните планове

проф. Боян Биолчев- ръководител, на комисията: лингвист, публицист и сценарист, ректор на Софийския университет (1999 – 2007)

Аве Иванова - сценичен критик

Албена Спасова - учител по арт мениджмънт

Велизар Соколов - правист, изп. доктор на " Терапро " организацият учредена от няколко огромни тв разпространителя и малките екрани за да се бори с пиратството при доставката на стратегии

Даниела Боянова - специалист корпоративи и маркетингови връзки

проф. Димитрина Кауфман - музиковед

Николай Поляков - режисьор

Пламен Тотев - Издател и литературовед

Асен Аврамов - композиторПо плановете ще ги познаете

От документите разпратени до членовете на журито излиза наяве, че са се търсили планове с високи художествени качества, само че и мощно отзивчив детайл. Програмата бе отворена освен към държавни институции, само че и към компании, неправителствени организации и физически лица. Затова прави усещане, че измежду печелившите има и PR организации.

Агенцията за изследване и връзки с обществеността на Дияна Дамянова " Д енд Д " (бивш PR на " Лукоийл " и Валентин Златев) ще осъществя план, представящ културно-историческото благосъстояние на България с добавена действителност на стойност 60 хиляди лева За " Стената на Надеждите " " Ес Ти Би Комюникейшънс " ще вземат 29 хиляди лева, с цел да създадат работилница за печене на глинени тухли край Ларгото. Авторите на плана показват, че " ще се даде опция на всеки жител или посетител на България да насочи своите упования, очаквания и пожелания за бъдещето на обединена Европа, като саморъчно напише върху прясна глинена тухла малко обръщение на своя език ". Управител на " Ес Ти Би Комюникейшънс " е Велимира Костова. Фирмата е благосъстоятелност на " 7 дни спорт - Ес Ти Би Комюникейшънс ", която има " 7 дни спорт " дружно с Юлий Москов.

В листата с 500 плана, които могат да се видят на страницата на фонд " Култура ", прави усещане, че са отхвърлени оферти на водещи културни институции, музеи, филхармонии и театри.

С аргумента, че " планът се свежда до разпространение на една креативна персона " е била дисквалифицирана концепцията за " Симфонична анимация " на единствения българин номиниран с " Оскар " - аниматора Теодор Ушев.

Не попада измежду утвърдените и план на оперната прима Райна Кабаиванска. Аргументите са " висок бюджет... липса на иновативност, надграждане или нови културни практики, а потребление към този момент одобрени такива ", твърди способеното жури.

По сходни аргументи и не е подсилен планът на актрисата и продуцент Десислава Тенекеджиева. Според журито концепцията и " не основава някакви трайни, културни практики ". Пред " Капитал " тя разяснява, че не се сърди и добави, " само че мога да разясня само безусловно безумните, взаимно самоизключващи се и некомпетентни забележки на оценяващите...Бюджетът на план, в който вземат участие към 70 създатели и 30 души екипи за техническа реализация, бе разгласен за нереално раздут. А ние сме се чудили по какъв начин въобще може да влезем в него и всеки е понижил хонорарa си неведнъж ", разяснява Тенекеджиева.

За сметка на това Едноличен търговец " Мултфилм - Георги Димитров " е изискал близо 68 хиляди лева за плана " Жив килим от български рози под звуците на Балканите ". Идеята ще бъде финансирана с 39 хиляди лева, тъй като е мощно адмирирана от комисията. " Заслужава възторженостти концепцията килимът да изобразява типично български претекст, кореспондиращ с логото на председателството ", са претекстовете на журито да утвърди плана.
То предлага още " килимът да се експонира пред НДК, а не пред Народния спектакъл, с цел да бъде направена образната връзка със седалището на председателството и да бъде забелязан от множеството делегати. "

С два плана е утвърдена и " Лист 2016 ", благосъстоятелност на издателя на жълтия вестник " Уикенд " и сп. Биограф Мартин Радославов. Първият план " Войната на молива – карикатурата като безконечна форма на опозиция " е получил 30 хиляди лева Вторият - " Отвъд пуританизма: Скритите рисунки от архива на Стоян Венев през погледа на Богомил Райнов " е получил 8 хиляди лева

Обективно е да се каже, че сред утвърдените планове има и такива отличаващи се като положителни и смислени, само че и при тях остава подозрението ще могат ли да се осъществят. Защото някои от тях са получили едвам 80% финансиране от желаната в началото сума, което на процедура ги обрича.

Тези обстоятелства ускориха подозренията, че вместо късмет средствата от 1,6 млн. лева за културни планове, могат да се окажат ненужно разхищаване и антиреклама. Какви са целите на естонската културна стратегия

За интервала, в който Естония ръководи Съветът на Европейския съюз (втората половина на 2017), бюджетът за културната стратегия и обществени действия (street art), интериорен дизайн за Брюкселската Justus Lipsus Building, бюджетът е бил 1.6 милиона евро.

За последната година са били финансирани над 100 събития в цяла Европа. Най-голям брой от тях (25) са се случили в Брюксел. Те са били извънредно близко свързани с председателството. Един от мощните детайли в нея е фактът, че културната стратегия е била и със специфичен фокус върху естонската диаспора и нейните културни институти в чужбина.

Естония показва бъдещата си културна стратегия по време на Председателството си като част от цялостна интернационална стратегия, паралелна на формалния календар, включваща тематиките просвета, обучение и научни проучвания, осведомителни технологии и осведомително общество и предприемачество.

Естонската стратегия включва събития от 2017 година до края на 2018 година, които могат да съчетават повече от една тематики. Веднага след Естонското председателство – през 2018 година,Естония чества и своя 100-годишен празник ( " Естония 100 " ). Програмата основава отлична опция да се слеят тематики и да се обвържат двете събития. Естонският празник ще се чества от април 2017 година до февруари 2020 година

Маркетинг координатор на Естонското председателство Ана Лиднпере, която е даде пред Капитал образец за един от най-популярните планове, с огромен брой цитирания по непознатите медии, това е инсталацията на уличния актьор Едуард Вон Лонгус за цифрово улично изкуство. " Експонатите могат да се следят в градове като Брюксел, Париж, Хелзинки, Рим, Копенхаген. По тези улици има изображения на 100 годишни естонци, които след прилагане на специфични цифрови приложения оживявят ", показа тя.

Повече за този план можете да прочетете тук: https://events.estonia.ee/restart-reality-digital-street-art/

Повече за културната стратегия на естонското председателство: https://events.estonia.ee/ Културните политики и публични изгоди не могат дълготрайно и качествено да се развиват със спорадични стратегии

Катрин Хрусанова - ръководител на АСТ Асоциация за свободен спектакъл

Какви съгласно вас могат да бъдат изгодите за България от културна стратегия, която приготвя страната ни за идното председателство на Съвета на Еропейския съюз?

Ползите от развиване и поддръжка на богата и качествена културна стратегия са безспорни в дълготраен проект на инвестицията, само че за тази цел е належащо стратегическо и визионерско обмисляне. Културните политики и публични изгоди не могат дълготрайно и качествено да се развиват със спорадични стратегии, както не можем да чакаме чудеса и от една стратегия за председателство на съвета на Европейски Съюз.

В съответния случай с оповестения конкурс от Национален фонд " Култура " кандидатурите са на обща стойност над 17 млн. лева, а общата стойност която разпределя фонда е 1 650 000 лева, което демонстрира какъв брой ангажирани с културна активност оператори има и какъв брой огромна е потребността от поддръжка.

От друга страна фондът е имал нелека задача - с широкообхватни цели да селектира измежду над 400 плана и тук идват упованията за резултати. Дори и подкрепените планове не получават цялостната сума за реализация, което е най-често срещания образец за селекция в България. Това от своя страна не разрешава развиване на пълноценни планове и стратегии, а компромисни артикули. За търсене на изгоди в културни вложения е необходим първокласен, а не количествен асортимент.

Какви могат да бъдат изгодите за България от културна стратегия, която приготвя страната ни за идното председателство на Съвета на Еропейския съюз?

От позицията си на културен управител в областта на актуалното изпълнителско изкуство не мога да не изразя разочарованието си за неналичието на уравновесена селекция. Личното ми мнение е, че програмата залага на класическите форми и фолклора, а подценява актуалното изкуство, което по натурален път не дава късмет и на интернационалните планове, копродукции и съдействия. Сигурна съм, че спечелилите планове имат своите безспорни качества, само че за представителна стратегия на Българското председателство бих желала равнопоставено присъединяване на другите сфери, генерации и артистични форми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР