САЩ всъщност ни подкрепят в нашите усилия да се борим

...
САЩ всъщност ни подкрепят в нашите усилия да се борим
Коментари Харесай

Георги Панайотов: САЩ всъщност ни подкрепят да се борим срещу корупцията

„ Съединени американски щати в действителност ни поддържат в нашите старания да се борим против корупцията и демонстрират, че ние имаме проблем с нея. Трябва да бъдем по-ефективни. Трябва да знаем по какъв начин да се борим по-добре “. Това сподели посланикът ни в Съединени американски щати Георги Панайотов в изявление, отдадено на 120-годишнината от дипломатическите връзки сред България и Съединени американски щати.

„ В листата попадаха имена на хора, които са били ангажирани в бранш „ Енергетика “, явно в него има корупция, сериозна. За първи път за България бяха упоменати съответни суми, които са откраднати от българския поданик – 5 милиона, 50 милиона офшорни сметки и така нататък В едно нещо съм сигурен – с цел да разгласяват Съединени американски щати подобен лист, за тях има неопровержими доказателства за виновността на тези хора “, уточни той в изявление за БНР.

„ Тази поддръжка е доста значима за България, тъй като приятелите си споделят истината в очите. Така е най-добре – ребром, без шикалкавения. За да се реши един проблем, той би трябвало да бъде назван, дефиниран. Но мисля, че и без Съединени американски щати България знае, че има проблем с корупцията. Трябва да се научим по какъв начин да го решим “, сподели още той.
Доставките на нуклеарно гориво
„ Аз съм доста благополучен и горделив, че беше подписан най-накрая договорът сред АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус “ за доставка на нуклеарно гориво, тъй като България по този начин диверсифицира източниците на нуклеарно гориво. Няма да бъдем подвластни към този момент от Русия за доставка на нуклеарно гориво за блоковете на АЕЦ „ Козлодуй “. Знаете за решението на Народното събрание да разпореди на държавното управление да стартира договаряния за построяването на спомагателен блок в същата атомна електроцентрала, отново с „ Уестингхаус “, тъй като площадката, която е подготвена, на нея могат да се изградят два вида реактори – съветски и американски. Очевидно е, че за съветски към този момент не може да става въпрос. Остава на „ Уестингхаус “, уточни още Панайотов.
F-16
„ България подписа контракт с държавното управление на Съединени американски щати за доставка на многоцелеви изтребители F-16 – най-модерните изтребители, които съществуват в света. Изтребителите към този момент се вършат в завода на „ Локхийд Мартин “ в Грийнвил, щата Южна Каролина “, означи още посланика ни в Съединени американски щати, говорейки за връзките сред двете страни.
„ Благодарение на съдействието, оказано от Съединени американски щати, България не изпита дефицит на газ “.
„ Благодарение на съдействието, оказано от Съединени американски щати, България не изпита дефицит на газ. След като беше спряно подаването от „ Газпром “ в прорез със съществуващия контракт, американски полутечен газ беше обезпечен и пристигна до България. Стигна до българския консуматор и по този начин българите не стояха на студено, а стояха на топло “, уточни още той, само че означи:

„ И в това време новините, които идат от Америка, свързани с България, са свързани с от време на време, да не кажа в множеството случаи, с обвинявания в корупция и вие с това би трябвало да се справяте в това време “.
Новият дипломат на Съединени американски щати у нас
По мотив идването на новия американски дипломат у нас Кенет Мъртън, Панайотов уточни следното:

„ Аз се срещах няколко пъти с Кенет Мъртън. Най евентуално в края на март, началото на април ще дойде в България, с цел да връчи акредитивните си писма. Професионалист, посланик от кариерата с доста богат професионален опит. Бил е в това число дипломат в Хаити и в Хърватия “.

„ Обсъждаме това, което се случва в света, в България. Темите са ясни. Първо е войната в Украйна и това, че свободният свят би трябвало да помогне на Украйна да отбрани свободата си, независимостта си и суверенитета си. И България го прави. България и Съединени американски щати вървят един до друг в един свят, който се трансформира много бързо, само че провокациите, пред които се изправяме, са по-трудни за превъзмогване, в случай че нямаш никого до себе си. Когато сме дружно, както България е член на Европейския съюз и на НАТО, проблемите се вземат решение по-бързо и по-лесно, провокациите се преодоляват по-лесно “, сподели още Панайотов.

„ В общественото пространство от време на време публични лица изричат позиции, които си опонират. Сякаш няма съответна позиция против Русия в някои изявления в политическото пространство в България за глобите “, добави той и акцентира:

„ Аз желая изрично да заявя следното – формалната позиция на България и на българската страна е в поддръжка на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници. Това значи дружно с Крим и с Донбас. Позицията на България е за изрично наказание на нападателната война, която Русия стартира против Украйна и позицията на България – да бъде потърсена отговорност за всичко това, което се случва. Българският народ не може, не е народът, който би толерирал принуждение и гибел. Българският народ е претърпял толкоз страдалчество, толкоз тежки моменти в своята история, че изрично като народ застава зад украинците, които пазят свободата си “.

„ Включително президентът от време на време прави изявления, които се поясняват нееднозначно “, сподели посланикът ни в Съединени американски щати.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!9ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 03.03.2023, 19:59
03.03.2023, 18:09
03.03.2023, 17:30
03.03.2023, 17:16
Последни публикации-03.03.2023, 20:25-03.03.2023, 19:59-03.03.2023, 18:09Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР