САЩ, Великобритания и Австралия обявиха началото на грандиозна програма за

...
САЩ, Великобритания и Австралия обявиха началото на грандиозна програма за
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха план за нова ядрена подводница

САЩ, Англия и Австралия оповестиха началото на грандиозна стратегия за строителство на нуклеарни подводници, предопределена да се опълчи на Китай в Тихия океан.

Американският президент Джо Байдън и министър председателите Риши Сунак и Антъни Албанезе оповестиха от военноморската база в Сан Диего, в Калифорния в понеделник, че тристранният им съюз ги слага " във допустимо най-хубавата позиция да се надигнем дружно пред провокациите на днешния и утрешния ден ".

Съюзът, наименуван AUKUS (от съкращенията на имената на трите страни на британски език) беше разгласен през септември 2021 година и провокира гнева на Франция, която изгуби контракти за доставка на подводници на Австралия.

Американският президент се беше погрижил за сцената: зад тримата водачи беше позиционирана американска подводница и боен транспортен съд на дока, огромни флагове и редици моряци в униформи, написа Франс прес.

Австралийският министър председател акцентира, че страната му прави " най-голямата инвестиция в (своята) история " посредством AUKUS, като ще купи американски нуклеарни подводници, преди сама да построи ново потомство подводници.

Неговият английски сътрудник също похвали напъните, положени от Обединеното кралство за увеличение на бюджета за защита, и съобщи, че със Съединените щати и Австралия страната му е ангажирана с " многостранното съглашение за защита, което е по-важно за поколенията ".

Трите цели

Програмата за атакуващи подводници, която има за цел да промени западното военно наличие в Тихия океан, ще бъде разграничена на три етапи, посочи Белият дом.

 Съобщението за новата военна стратегия за Тихия океан беше направено от военноморската база в Сан Диего, Калифорния
© Reuters

Съобщението за новата военна стратегия за Тихия океан беше направено от военноморската база в Сан Диего, Калифорния

През първата Австралия, която няма нуклеарни подводници, нито цивилни или военни нуклеарни технологии,, ще образова личен състав за обслужването и строителството на такива кораби. Американски и английски екипажи, профилирани учебни заведения и корабостроителници ще приготвят австралийските моряци, инженери и техници..

Целта е от 2027 година и на правилото на ротация да бъдат ситуирани четири американски подводници и една английска подводница в австралийската база Пърт.

Във втория стадий Австралия ще купи три американски нуклеарни подводници от клас " Вирджиния ", с алтернатива за два спомагателни подводни кораба. Подводниците би трябвало да бъдат доставени от 2030 година

Най-амбициозният стадий от програмата планува Съединените щати, Австралия и Обединеното кралство да обединят напъните си за основаването на ново потомство атакуващи подводници , наречени SSN AUKUS.

Тези подводници ще включват великански индустриални старания, изключително от страна на Австралия, която би трябвало да построи нова корабостроителница в Аделаида.

Новите кораби, с английски дизайн и включващи модерни американски технологии, ще бъдат издигнати и разгърнати от Обединеното кралство и Австралия. Те би трябвало да бъдат доставени от края на 30-те и началото на 40-те години на века.

Тези подводници ще бъдат задвижвани с нуклеарна сила, само че няма да носят нуклеарни оръжия ", за съблюдаване на правилото за неразпространение.

Сключването на съюза AUKUS, последвано от анулирането от Канбера на контракта за придобиването на 12 френски подводници, докара през 2021 година до дипломатическа рецесия с Франция, която беше наречена " изменничество " от Париж.

 Новият британско-американски пакт разгневи Франция и накара Европа да мисли за бъдещето Новият британско-американски пакт разгневи Франция и накара Европа да мисли за бъдещето

Първи на новата стратегия реагира Китай. Говорител на китайското външно министерство в понеделник прикани трите страни " да изоставят манталитета на Студената война ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР