САЩ твърдо подкрепят възможно най-бързо приемане на Швеция и Финландия

...
САЩ твърдо подкрепят възможно най-бързо приемане на Швеция и Финландия
Коментари Харесай

САЩ настояват за възможно най-бързото приемане на Финландия и Швеция в НАТО - Свят

Съединени американски щати твърдо поддържат допустимо най-бързо приемане на Швеция и Финландия в НАТО, обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, предаде Ройтерс. 

По време на посещаване в Турция, която все още е срещу включването на Швеция в пакта, Блинкен съобщи, че Съединени американски щати приветства стъпките на Финландия и Швеция към изпълняване на поетите задължения в тристранния им меморандум с Турция от предходната година. " Приветстваме тези стъпки и ги считам за доста значими ", посочи той.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу сподели, че преди годишната среща на НАТО през юли Швеция би трябвало да постави още старания, с цел да получи турското единодушие за приемането ѝ.

Анкара счита, че скандинавската страна обезпечава леговище и поддръжка за дейци на считаната за терористична Кюрдска работническа партия. Чавушоглу обаче удостовери, че тристранният разговор сред Турция, Финландия и Швеция ще бъде възобновен, откакто предишния месец бе пресечен поради антимюсюлмански митинги в Стокхолм.

Чавушоглу очаква американската администрация публично да осведоми Конгреса по отношение на настояването на Анкара да закупи изтребители F-16 за 20 млрд. долара. Според Чавушоглу е незаслужено поръчката да зависи от позицията на страната му по отношение на присъединението на Швеция и Финландия в НАТО:

" Не е вярно и не е почтено от участието на две страни в НАТО да зависи нашата покупка на изтребители F-16. Това са две разнообразни тематики с разнообразни условия. Не е допустимо да се слагат такива предварителни условия пред нашата покупка. Смятам, че е от сериозна значимост Турция и САЩ да имат единна позиция по този въпрос ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР