САЩ трябва дипломатически да признаят Тайван за свободна и суверенна

...
САЩ трябва дипломатически да признаят Тайван за свободна и суверенна
Коментари Харесай

Майк Помпейо: САЩ трябва да признаят Тайван

САЩ би трябвало дипломатически да признаят Тайван за „ свободна и суверенна страна “, съобщи някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в границите на аудиенция в Тайпе, съобщи Агенция Франс Прес.

Помпейо, един от най-крайните във връзка с Китай съветници на експрезидента Доналд Тръмп, дойде на посещаване в сряда сега на засилващо се напрежение сред Вашингтон и Пекин поради острова и на фона на рецесия, провокирана от съветската инвазия в Украйна.

Докато Вашингтон би трябвало да продължи да взаимодейства с Пекин като със суверенно държавно управление, предлагането на дипломатическо признание на Тайван „ не може повече да бъде пренебрегнато, избягвано или третирано като второстепенно “, съобщи Помпейо в тирада пред локален мозъчен концерн.

„ Според мен Съединени американски щати би трябвало неотложно да подхващат нужните и отдавана закъснели стъпки в вярната и явна посока – да предложат на Тайван дипломатическо признание от Америка като свободна и суверенна страна “

Вашингтон е най-важният съдружник и водещ оръжеен снабдител на Тайван, макар че през 1979 година промени дипломатическата си позиция в интерес на Пекин. Самият Пекин счита Тайван за своя територия, която ще бъде върната назад, при нужда със мощ, напомня БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР