САЩ тайно са предоставили на Украйна ракети с по-голям обсег

...
САЩ тайно са предоставили на Украйна ракети с по-голям обсег
Коментари Харесай

Обрат, САЩ дали на Украйна ракети с по-голям обсег тайно

САЩ скрито са дали на Украйна ракети с по-голям обхват ATACMS. Потвърждението пристигна, откакто в обществените мрежи започнаха да се популяризират фотоси на съставни елементи от ракетите на територията на Украйна, предава Си Ен Ен.

Не е ясно по кое време тъкмо са били предоставени ракетите. Но евентуално това е станало през последните седмици, с цел да се изненадат руснаците, изключително след месеците на обществени разногласия дали президентът Джо Байдън ще се съгласи да изпрати оръжията, декларира едно от формалните лица, интервюирани от Си Ен Ен.



Съединени американски щати са се страхували, че руснаците ще реалокират оборудването и оръжията си отвън обсега им, преди ракетите да бъдат ситуирани.

Според източниците на Си Ен Ен Украйна е употребила ракети ATACMS, които имат обхват от към 300 км, с цел да нападна съветските летища в Бердянск и Луганск тази седмица. Украинските военни оповестиха, че при ударите са унищожени няколко хеликоптера, склад за муниции и пускова установка на противовъздушната защита.



Съединени американски щати към този момент са изпращали скрито оръжия на Украйна. През август 2022 година Пентагонът призна, че е дал по този начин противорадарни ракети HARM.

Но Съединени американски щати нормално афишират обществено пакетите с оръжия за Украйна, в това число когато изпратиха системи за противовъздушна защита " Пейтриът " предходната година и касетъчни муниции тази.

Запитван неведнъж по тематиката през последните няколко седмици, министърът на защитата Лойд Остин заявяваше, че Съединени американски щати " няма какво да разгласят ", без да отхвърля или да удостоверява нищо.

Дискусиите за изпращане на ATACMS са се ускорили доста предишния месец. Преди това американските публични лица не бяха склонни да дадат управляемите ракети земя-земя с по-голям обхват на деяние заради опасения, че удари против територията на Русия биха могли да доведат до ескалация на спора.

Украйна обаче е дала уверения, че ще употребява ракетите единствено против цели, намиращи се в окупираните от руснаците украински територии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР