САЩ тайно са предоставили на Украйна ракети с голям обсег

...
САЩ тайно са предоставили на Украйна ракети с голям обсег
Коментари Харесай

САЩ са предоставили на Украйна ракети с голям обсег ATACMS, твърдят източници

Съединени американски щати скрито са дали на Украйна ракети с огромен обхват ATACMS, съгласно двама американски чиновници. Потвърждението пристигна във вторник, откакто фотоси на суббоеприпасите на ракетите в Украйна започнаха да циркулират в обществените медии.

Не е ясно по кое време са предоставени американските ракети. Но през последните седмици Съединени американски щати взеха решение да ги изпратят тихомълком, тъй като желаеха да изненадат руснаците, изключително след месеци на обществени разногласия дали президентът Джо Байдън ще се съгласи да изпрати оръжията, сподели чиновник. Руснаците са наясно с обсега на ракетите и Съединени американски щати са загрижени, че ще реалокират съоръжение и оръжия отвън обсега, преди ракетите да могат да бъдат употребявани, сподели служителят.

Американски чиновници показаха пред CNN във вторник, че Украйна е употребила ATACMS, някои разновидности на които имат оптимален обхват от почти 186 благи, с цел да нападат съветските летища Бердянск и Луганск в Източна Украйна тази седмица. Украинските военни туитнаха, че офанзивата е унищожила няколко съветски хеликоптера, склад за муниции и пускова установка за противовъздушна защита, само че не посочи дали са употребявали ATACMS за това.

Wall Street Journal първи заяви новината.

Съединени американски щати са изпращали някои оръжия скрито в предишното. През август 2022 година Пентагонът призна, че е изпратил противорадиационни ракети HARM в Украйна без предизвестие.

Но Съединени американски щати нормално афишират обилни оръжейни пакети за Украйна, в това число когато изпратиха системи за противовъздушна защита Patriot предходната година и касетъчни муниции тази година. Запитан неведнъж през последните няколко седмици за положението на системите, министърът на защитата Лойд Остин сподели, че Съединени американски щати „ няма нищо за оповестяване “. Това беше тенденциозен избор на думи, споделиха чиновници.

Пентагонът съобщи, че препраща всички въпроси по отношение на ATACMS към украинските въоръжени сили.

Дискусиите по отношение на изпращането на системите се активизираха доста предишния месец, заяви по-рано CNN. Американски чиновници преди този момент не бяха склонни да изпратят управляеми ракети земя-земя с огромен обхват на фона на опасения за ескалация на спора, защото те евентуално биха могли да бъдат изстреляни в самата Русия. Тази угриженост значително понижа през последните няколко месеца, защото Украйна показва, че не употребява други оръжия, предоставени от Съединени американски щати, с цел да нападна територия в Русия, споделиха публични лица.

Тази история е настояща и ще бъде обновена.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР