САЩ ще започнат да доставят спешна хуманитарна помощ в Ивицата

...
САЩ ще започнат да доставят спешна хуманитарна помощ в Ивицата
Коментари Харесай

Трябва да направим повече. САЩ ще доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа по въздух, съобщи Байдън

Съединени американски щати ще стартират да доставят незабавна филантропична помощ в Ивицата Газа по въздух, заяви американският президент Джо Байдън в петък.

Новината идва ден откакто в четвъртък се появи информация, че войски на, които са били струпани към камиони с филантропична помощ. Убитите поданици на Газа при офанзивата са над 100 . Израелските сили отхвърлят да са направили съзнателно нахлуване.

В Ивицата Газа от октомври 2023 година насам се води война сред Израел и ислямистката паравоенна формация Хамас , оповестена за терористична от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни.

От началото на израелската атака в Газа се позволява лимитирана филантропична помощ единствено - до град Рафах на границата с Египет .

Сега Байдън разгласи, че храни и консумативи ще бъдат спускани по въздух в Газа от американски военни самолети. Това ще се случи през идващите дни, сподели президентът, без да даде спомагателна информация. Има данни, че доставките може да стартират още през уикенда.

Други страни като Йордания и Франция към този момент са правили сходни въздушни десанти от началото на войната.

„ Трябва да създадем повече и Съединени американски щати ще създадат повече “, сподели Байдън пред публицисти. Той добави, че „ помощта, която постъпва в Газа, въобще не е задоволителна “.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби сподели, че въздушните доставки на филантропична помощ ще се трансфорат в „ дълготрайно изпитание “ за Съединени американски щати и „ това няма да бъде еднократна доставка “.

Байдън добави, че страната преглежда опцията за разкриване на морски кулоар, през който също да се придвижва помощ за Газа. Съединени американски щати също по този начин с началото на свещения за мюсюлманите месец Рамадан , който стартира на 10 март . Ако такова краткотрайно помирение влезе в действие, филантропичните доставки ще се усилят.

Палестинската организация на Организация на обединените нации за бежанците заяви в петък, че през февруари в Газа са влизали приблизително 97 камиона с помощи дневно, спрямо към 150 камиона на ден през месец януари.

„ Броят на камионите, влизащи в Газа, остава много под задачата от 500 дневно “, споделиха от организацията.

Световната здравна организация ( СЗО ) съобщи, че филантропичната злополука и гладът в Ивицата са съдействали към гибелта на палестинците в четвъртък поради отчаянието на хората в опита им да се доберат до храна и вода.

На 7 октомври 2023 година, умъртви към 1200 души и взе към 250 са заложници. В отговор Израел в Ивицата Газа, която е ръководена от Хамас и има население от над 2 млн. души.

До момента военните дейности на Израел в Ивицата на над 30 хиляди души по данни на локалните управляващи.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР