САЩ ще инвестира 1 милиард долара в откриването на до

...
САЩ ще инвестира 1 милиард долара в откриването на до
Коментари Харесай

САЩ влагат 1 млрд. долара в изкуствен интелект и квантови компютри

САЩ ще влага 1 милиард $ в откриването на до 12 нови института, които ще изследват изкуствения разсъдък и квантовите компютри, разкриха от Белия дом.

Средствата ще бъдат вложени през идващите 5 години и множеството от тях ще идват от обществения бранш. Очаква се обаче и частни компании като IBM и Microsoft да вложат в плановете до 340 млн. $.

Новината идва, откакто основният софтуерен шеф на Съединени американски щати Майкъл Крациос съобщи, че изкуственият разсъдък и квантовите осведомителни науки са от извънредно значение за американската национална сигурност. Той означи по-рано този месец, че по отношение на това Белият дом ще усили разноските си в бранша с към 30% в американския бюджет отвън защитата.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Huawei показа своя отчет Global Industry Vision (Глобалн...

От своя страна Министерството на енергетиката на Съединени американски щати разгласи, че ще обезпечи 625 млн. $ през идващите 5 години за 5 новосформирани центъра за проучвания на квантовата информация в опит да се изпреварят конкуриращи се страни като Китай във връзка с новите технологии.

Финансирането е част от 1,2 милиарда $, планувани в Закона за националната квантова самодейност през 2018 година, показва Reuters.

Изследователите имат вяра, че квантовите компютри могат да работят милиони пъти по-бързо от днешните съвременни суперкомпютри, като вземат решение всевъзможни задания, вариращи от картографиране на комплицирани молекулни структури и химически реакции до увеличение на силата на изкуствения разсъдък.

" Абсолютно налага се Съединени американски щати да продължат да водят света в изкуствения разсъдък и квантовото отношение. Ние знаем, че нашите съперници по света преследват личния си прогрес в тази област ", съобщи Майкъл Крациос по време на конференция на Белия дом.

Петте проучвателен хъбове се управляват от националните лаборатории " Аргон ", " Брукхевън ", " Ферми ", " Лорънс Бъркли " и " Оук Ридж ". Самите хъбове се състоят от най-хубавите проучвателен университети, други национални лаборатории и огромни софтуерни компании в квантовото изчислително пространство като IBM, Intel, Microsoft и квантови компютърни започващи компании като Rigetti & Co и ColdQuanta. Участват също по този начин италианска изследователска лаборатория и канадски университет.

Големите отсъстващи в листата са компанията-майка на Гугъл – Alphabet, считана за една от водещите компании в квантовите калкулации, както и Honeywell International, която показа през последната година своя бизнес по отношение на квантовите калкулации. Говорителят на Министерството на енергетиката отхвърли коментар дали тези компании са били част от предложение, което не е получило финансиране.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР