САЩ ще бъдат разочаровани, ако конституционните промени в Северна Македония

...
САЩ ще бъдат разочаровани, ако конституционните промени в Северна Македония
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в РС Македония: Ще бъдем разочаровани, ако конституционните промени не станат

Съединени американски щати ще бъдат разочаровани, в случай че конституционните промени в Северна Македония не бъдат гласувани, сподели в изявление за ТВ 24 посланикът на Съединени американски щати в страната Анджела Агелер, заяви Българска телеграфна агенция.

„ Партньорството ни е стратегическо и то не зависи от конституционните промени. Дали ще бъдем разочаровани? Абсолютно! Но партньорството, което имаме със Северна Македония, е нещо, което продължава от оповестяване на независимостта на страната и ще продължи. Вие сте съдружник в НАТО и това не се трансформира, тъй че връзката е мощна и аз ви давам обещание, че ще създадем всичко по силите си, с цел да помогнем на страната да извърши европейските си желания ”, сподели Агелер. Според нея най-важното е на идните в страната избори да бъде взето вярното решение, което да я придвижи напред към Европейския съюз.

В отговор на въпрос дали ще изиска от ръководителя на опозиционната партия Християн Мицкоски да види проекта на ВМРО-ДПМНЕ, където той твърди, че ще откри решение на казуса с измененията в конституцията, които опозиционната партия отхвърля да гласоподава „ под български диктат ”, само че те са изискване в преговорната рамка, Агелер сподели, че на драго сърце би видяла този проект, само че по-важно е това да създадат жителите.

„ Мисля, че е доста по-важно гласоподавателите да видят и чуят този проект, да чуят детайлностите за всеки проект, който би решил сегашните проблеми с други страни и провокациите пред тази страна. Силно се надявам гласоподавателите да изискат от всички претенденти ясно да схванат какви са проектите им за бъдещето и по какъв начин ще ги осъществят “, добави Агелер.

В последния месец в Северна Македония добива известност версията, че Съединени американски щати упорстват СДСМ и ДСИ да се явят на изборите с общи листи, а албанските опозиционни партии да подпишат по този начин наречения нон пейпър, че няма да се включат в бъдещото държавно управление през първите шест месеца от работата на новия парламент, с цел да бъдат гласувани през това време измененията в конституцията, а в това време страната ще продължи да бъде ръководена от определеното преди дни техническо държавно управление. Попитана дали това е по този начин, Агелер отговори, че от всички страни, в които е работила, „ това е страната, където се раждат най-вече клюки ”.

„ Нито аз, нито екипът ми споделяме на който и да било какво да прави. Решенията на партиите, на ръководителите на партиите, както и на държавното управление са техни решения и по този начин би трябвало да бъде. Ние имаме значима роля в тази страна и бъдещето ѝ, само че това не е нашата страна. Надявам се и в бъдеще водачите да взимат същински решения, които ще насочат страната към нейните европейски желания. Същият диалог имах с господин Мицкоски, той ще ви каже. И в бъдеще ще работим за това и няма да злоупотребявам какъв брой дълго ще ръководи това техническо държавно управление. Искрено се надявам, че за положителното на тази страна и за жителите ѝ, на 9 май ще има ясно решение, с цел да може тя да върви напред, само че не мога да злоупотребявам какво ще се случи ”, сподели Агелер.

Парламентарните избори в Северна Македония ще се проведат на 8 май дружно с втория кръг на президентските избори.

По време на визитата си в Скопие за лидерската среща, на която бе разискван проекта за напредък на Западните Балкани, асистент държавният секретар на Съединени американски щати за европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън също бе запитан за това дали съществува така наречен нон пейпър сред албанските опозиционни партии, където те се ангажират да не влизат в коалиция с партия, която в границите на шест месеца след изборите не реализира конституционните промени.

„ Не знам за подобен документ, само че оставам на позицията от предходното си посещаване в страната, че жителите на Северна Македония сами би трябвало да вземат решение за пътя на страната в бъдеще. Смятам, че една партия предлага път напред и приема рецензии. Друга партия споделя, че мисли за метод по какъв начин (държавата) да се придвижи напред и е заслужено жителите да попитат тази партия. И сами да изберат сред визията, която познават, и това, което е обещано като заричане ”, отговори той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР