САЩ съобщиха в четвъртък, че през октомври ще започнат да

...
САЩ съобщиха в четвъртък, че през октомври ще започнат да
Коментари Харесай

САЩ ще обучават украински пилоти на F-16 в Аризона от октомври

САЩ оповестиха в четвъртък, че през октомври ще стартират да образоват украински водачи на бойни самолети F-16 .

Така Вашингтон се причислява към няколко западни страни, които оказват помощ за подготовката на украинските летци в пилотирането на комплицираните бойни самолети.

Говорителят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър сподели, че програмата ще стартира в щата Аризона след приключването на англоезичните образования за украинските водачи.

" Тези водачи ще проведат англоезично образование във военновъздушната база Лакланд в Сан Антонио, Тексас, през септември, преди да преминат летателна подготовка за F-16 в Аризона ", сподели Райдър, без да прецизира броя на водачите.

Обучение на украински водачи за ръководство на F-16 се чака да бъде извършено и от коалиция от 11 страни в Дания и Румъния през идващите седмици. Гърция също сподели, че ще обезпечи образование.

Съобщава се, че Дания към този момент е почнала да образова осем украински водачи на F-16 в датската военна база в Скридструп, дружно с личния състав по поддръжката и обслужването.

Изявлението на Съединени американски щати идва след известия от Нидерландия , Дания и Норвегия , които са членки в НАТО, ще изпратят неизяснен брой самолети F-16 в Украйна.

На 20 август украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Дания е одобрила изпращането на 19 от модерните военни самолети за Украйна, а Нидерландия се е съгласила да изпрати 42 F-16, макар че холандският министър-председател Марк Рюте сподели, че въпреки страната му да разполага с 42 самолета, към момента не е решила дали всички те ще бъдат дарени.

На 24 август норвежката телевизия TV2 заяви, базирайки се на неназовани източници, че Норвегия е взела решение да изпрати на Украйна неизяснен брой самолети F-16.

Украйна неведнъж е желала изтребители F-16 от западните си сътрудници, а Дания и Нидерландия бяха първите, които се отзоваха. Киев сподели, че се нуждае от самолетите, с цел да укрепи намаляващата си флотилия от изтребители от руската ера на фона на доста съветско преимущество в небето на Украйна.

Дания предложи нейните F-16 да бъдат доставени до края на годината след четири до шест месеца образование. Съединени американски щати са упълномощили Дания и Нидерландия да доставят на Украйна създадените в Съединени американски щати F-16.

На 21 август датският министър на защитата Якоб Елеман-Йенсен сподели пред осведомителната организация Ritzau, че Киев може да употребява датските и холандските F-16 единствено на украинска територия. В същия ден Русия осъди решенията на Дания и Нидерландия да дават бойните самолети.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР