САЩ преразглеждат дали да върнат подкрепяните от Иран йеменски хуси

...
САЩ преразглеждат дали да върнат подкрепяните от Иран йеменски хуси
Коментари Харесай

Джон Кърби: САЩ може да върнат хусите в списъка с терористи

САЩ преразглеждат дали да върнат подкрепяните от Иран йеменски хуси в листата с терористични организации, оповестява " Блумбърг ".

Причината е, че бунтовниците превзеха транспортен съд в неделя като възмездие за войната в Газа, написа.

" След неотдавнашното пленяване на цивилни от хусите, а в този момент и на пиратството на транспортен съд в интернационалните води, ние започнахме разглеждане на на евентуални терористични обозначения и ще обмислим други варианти дружно с нашите съдружници и сътрудници ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби във вторник.

Кърби сподели, че отвличането на Galaxy Leader, благосъстоятелност на поделение на Ray Shipping Group на израелския предприемач Рами Унгар, е " очевидно нарушаване на интернационалното право " и назова присъединяване на Иран недопустимо.

" Иран е съизвършител в неговата материална поддръжка и неговото поощряване на силите на хутите, които направиха завладяването - безусловно недопустимо ", сподели той.

Говорител на хусите сподели, че израелските кораби ще продължат да бъдат ориентирани, до момента в който не завърши военната интервенция на страната против Хамас. Израел стартира акция против " Хамас " - която Съединени американски щати и Европейският съюз дефинираха като терористична организация - след смъртоносната офанзива на въоръжените групировки на 7 октомври.

Те също са атакували уеб сайтове в Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия с дронове и ракети - в това число през 2019 година, когато за малко нокаутираха половината от производството на нефт в кралството.

Администрацията на Тръмп дефинира хусите като задгранична терористична организация през януари 2021 година

Администрацията на Байдън прекласифицира групировката през февруари 2021 година, заявявайки, че това ще помогне " да се подсигурява, че съответните политики на Съединени американски щати не попречват помощта за тези, които към този момент страдат от това, което се назовава най-лошото в света филантропична рецесия. "

Търговският транспортен съд Galaxy Leader " беше нелегално високомерен от въоръжени лица благодарение на хеликоптер " на 19 ноември и в този момент се намира в пристанищната зона на Ходейда в Йемен, сподели притежателят на кораба. 

Министерство на вътрешните работи удостовери, че на борда на отвлечения в Червено море транспортен съд има двама българи. Това са капитанът и помощник-капитанът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР