САЩ преговарят с Анкара за изпращане на зенитноракетни системи С-400

...
САЩ преговарят с Анкара за изпращане на зенитноракетни системи С-400
Коментари Харесай

Путин сменя тактиката - настоява само за Донбас?

САЩ договарят с Анкара за изпращане на зенитноракетни системи С-400 в Киев в подмяна на връщането на Турция в американската стратегия за произвеждане на изтребител от пето потомство F-35, заяви Ройтерс.

Представители от Вашингтон са говорили за опцията “през последните месеци”, само че към момента не е направено публично предложение, оповестяват източници. Въпросът е бил разискван “накратко” по-рано този месец по време на визитата на зам. държавния секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман в Турция.

В същото време “Уолстрийт Джърнъл” твърди, че след крах да овладее Киев Владимир Путин е заставен да смени военната си тактичност, като минава към тактиката “защита на съществени териториални цели”, търсейки подобаващ метод да принуди Украйна да разгласи неутралитет.

Изданието се базира на висши чиновници от Вашингтон. Един от източниците съобщи, че отчитайки ефикасната защита на украинските въоръжени сили, е подбудила Путин да промени своята тактичност.

В момента съветският президент желае да принуди Киев да одобри настояванията му за южните и източните територии на Украйна. По този метод Москва цели да сътвори “сухопътен коридор” сред западната част на страната и окупирания през 2014 година полуостров Крим, а също по този начин и да разшири контрола над Донбас.

Докато пристъпят към съглашение обаче, Путин продължава военното нахлуване с цялостна мощ. То включва и обстрел на градове, което непрекъснато провокира гибелта на доста цивилни хора, отбелязва “Уолстрийт Джърнъл”.

С тези свои дейности съветският водач разчита, че ще принуди украинския президент Володомир Зеленски да се откаже от очакванията си да встъпи в алианс със Запада и да се съгласи на неутралитет, както и че ще извърши настояванията за Крим. Ако желанието на Путин не бъде задоволено, американските анализатори чакат той да опита да удържи всички овладени досега територии и да продължи ескалацията.

“Базирайки се на нашите военни оценки, наподобява, че Путин се връща към тактиката на блокада”, съобщи неизвестен представител от Съединени американски щати. По думите му за жителите в обсадените градове това значи седмици, допустимо е даже и месеци под ракетни и артилерийски офанзиви от съветската войска. Бившият почитан чиновник на Държавния департамент Даниел Фрид отбелязва, че задачата на съветския президент да превземе Украйна не е изменена, “променена е единствено неговата тактика”.

Изданието “Уолстрийт Джърнъл” твърди, че интерпретациите по отношение на тактиката на Путин не са вследствие на публични оценки на разузнаването, а единствено от разбора на няколко длъжностни лица, които имат достъп до секретна информация.

в украинската столица. На десететажната постройка са нанесени съществени вреди, 8 души са починали. Спасителните екипи не престават да вадят оживели отдолу под отломките. Рано сутринта в понеделник е почнал и обстрел в Одеса. Разрушени са няколко къщи. Според анализатори това е идната цел на Русия, защото с завладяването на пристанищния град Украйна ще бъде изолирана стопански.

Руското министерство на защитата бе сложило на Украйна ултиматум до 5 ч сутринта в понеделник да разгласи, че предава Мариупол на съветските военни. Киев обаче не се съобрази с това искане. “Няма да има капитулация, няма да свалим оръжие”, безапелационен бе вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, макар тежката филантропична рецесия, пред която е изправен градът.

Няма ток, интернет, невъзможни са и доставките на артикули от първа нужда. Около 300 000 души са в капан. “Ние ясно виждаме, че задачата на Путин е да умори от апетит хората в Мариупол. Те топят сняг, с цел да си набират вода, те пият вода от радиаторите, разберете - няма вода! Руснаците не пускат филантропични конвои”, уточни украинският народен представител Дмитро Гурин.

Украинският президент Володимир Зеленски пък прикани жителите на Германия и цяла Европа да не спонсорират военната машина на Русия. “Нито едно евро за окупаторите! Затворете всичките си пристанища за тях, не доставяйте артикули, откажете се от съветските енергийни запаси!”, съобщи Зеленски.

На собствен ред шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е прекомерно подвластен от съветските изкопаеми горива и би трябвало да се измъкне по метод, който да не нарани прекалено много личната му стопанска система, тъй като това биха били най-тежките наказания против Путин и неговата война. Тя уточни, че ще изиска от Съединени американски щати повече полутечен природен газ, с цел да се разграничи от съветското синьо гориво.

Фон дер Лайен увери, че блокът ще има задоволително ресурси от газ, с цел да издържи през идната зима, даже в случай че Русия понижи своя експорт на суровината, само че акцентира, че вложенията във възобновими източници на сила остават от първостепенно значение.

Междувременно приключване на амоняк от химически цех е записано край източния украински град Суми след съветски обстрел и е засегнало регион с радиус над 5 км, съобщи Агенция Франс Прес. Заводът “Сумихимпром” се намира в източните покрайнини на града с население към 263 000 души. Властите приканиха жителите да дишат през марли, потопени в лимонена киселина, и да потърсят леговище в изби или на ниските етажи, тъй като амонякът е по-лек от въздуха и се издига нагоре.

За още една допустима екологична злополука предизвести украинската държавна нуклеарна компания “Енергоатом”, която оповестява за риск от повишаване на равнището на радиация към завзетата от съветските сили Чернобилска АЕЦ, тъй като системите ѝ за наблюдаване на радиацията, както и за сигнали за горски пожари в региона не работят. На този декор Европейски Съюз разгласи, че ще усили запасите от йодни препарати и персонални защитни средства против радиация.
ТЕМА преди 10 часа 4290 преди 11 часа 3364 преди 12 часа 2059
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР