САЩ позволяват на Израел да прави свои собствени призиви относно

...
САЩ позволяват на Израел да прави свои собствени призиви относно
Коментари Харесай

Байдън оставя планирането на войната на израелците, но зададе „трудни въпроси“ относно стратегията за наземно нахлуване тази седмица, казва американски служител

Съединени американски щати разрешават на Израел да прави свои лични апели по отношение на времето и тактиката във войната си с Хамас, само че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се намеси по въпроса по време на визитата си с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и военния кабинет в Тел Авив по-рано тази седмица, съгласно почитан чиновник на администрацията.

„ Той зададе някои сложни въпроси “ за това какво се възнамерява и какви ще бъдат резултатите, сподели служителят пред CNN, добавяйки: „ Ние не насочваме израелците, графикът е техен – тяхното мислене, тяхното обмисляне. “

Белият дом късно в петък се опита да обясни къс коментар, изработен от Байдън, откакто той беше запитан от кореспондент дали Израел би трябвало да отсрочи наземната инвазия в Газа, до момента в който още заложници не могат да излязат. Докато се изкачваше по стълбите към Air Force One, президентът отговори: „ Да “.

Белият дом неотложно се зае да изясни мненията на президента – което може да се преглежда като роля на Съединени американски щати във войната сред Израел и Хамас, която избухна на 7 октомври.

Израелски боец се разхожда в регион покрай границата на Израел с Ивицата Газа, в Южен Израел, 19 октомври 2023 година REUTERS/Ronen Zvulun Израелски боец се разхожда в регион покрай границата на Израел с линията Газа, в Южен Израел, 19 октомври 2023 година REUTERS/Ronen Zvulun Ронен Звулун/Ройтерс

„ Президентът беше надалеч. Той не чу целия въпрос. Въпросът звучеше като „ Искате ли да видите повече заложници освободени? “ Той не разяснява нищо друго “, сподели шефът по връзките на Белия дом Бен Лаболт по-малко от час след коментара на президента, съгласно преспула.

По-рано в петък Хамас освободи двама американски заложници в договорка, реализирана с посредничеството на катарското държавно управление. Редица непознати жители бяха измежду отвлечените от Хамас, само че информацията за статута, местоположението и самоличността на всички заложници остава нищожна.

Както CNN заяви, Съединени американски щати и техните съдружници приканват Израел да бъде стратегически и да има изясненост за задачите си, в случай че и когато стартира сухопътна инвазия в Газа, предупреждавайки против продължителна окупация и поставяйки необикновен акцент върху избягването на цивилни жертви, съгласно американски и западни чиновници.

По време на офанзивата на 7 октомври бойци на Хамас са умъртвили повече от 1400 души, в това число цивилни и бойци, съгласно израелските управляващи. Това беше най-смъртоносната офанзива от екстремисти в 75-годишната история на Израел и разкри замайващ неуспех на разузнаването на силите за сигурност на страната.

Оттогава Израел отговори, като наложи обсада на Газа и нанесе бараж от въздушни удари против палестинския анклав, предизвиквайки филантропична рецесия. Израелските въздушни удари в Газа са умъртвили повече от 4100 души, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето.

Байдън допусна по-рано в петък, че офанзивата на Хамас против Израел е била частично да дерайлира подкрепяните от Съединени американски щати старания за нормализиране на израелско-саудитските връзки.

„ Една от аргументите Хамас да се насочи към Израел … те знаеха, че съм на път да седна със саудитците “, сподели Байдън на поддръжници на акция за набиране на средства във Вашингтон, съгласно отчет на групата.

" Познай какво? Саудитците желаеха да признаят Израел “, сподели Байдън на събитието, което беше проведено в дома на представител на Националния комитет на Демократическата партия във Вашингтон. Президентът добави, че саудитците са „ на път да признаят Израел “.

Президентът поддържаше през последните седмици, че напъните за нормализиране на връзките сред Израел и Саудитска Арабия „ към момента са живи “ и остават решаващи на фона на продължаващия спор, макар че сподели, че „ ще отнеме време, с цел да бъде направено “.

„ Саудитците, емирствата и другите арабски народи схващат, че тяхната сигурност и непоклатимост се усъвършенстват, в случай че има нормализиране на връзките с Израел “, сподели Байдън пред CBS News в изявление, излъчено в неделя, добавяйки, че „ посоката на придвижване към нормализиране прави смисъл за арабските народи, както и за Израел.

Войната сред Израел и Хамас породи опасения, че може да прерасне в районен спор, който може да прерасне в още по-голяма геополитическа рецесия. С пътуванията на американския държавен секретар Антъни Блинкен до голям брой страни от Близкия изток, в това число Саудитска Арабия, и визитата на Байдън в Израел тази седмица, администрацията се опита да даде да се разбере, че остават обнадеждени и ангажирани със съглашение за нормализиране.

Високопоставен американски чиновник сподели пред CNN предишния месец, че Байдън и Нетаняху са разискали напъните за нормализиране „ много задълбочено “ по време на среща през септември. Нетаняху и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман показаха оптимизъм, че са покрай реализиране на договорка с Нетаняху, който сподели на CNN предишния месец, че съглашението ще „ промени Близкия изток вечно “ и ще бъде „ първокласен скок “ в района.

Въпреки това, когато неведнъж запитан от Кайтлан Колинс от CNN по това време какви отстъпки би направил, с цел да премине договорката през линията, Нетаняху отхвърли да отговори. MBS по-рано сподели, че договорка за признание на Израел ще би трябвало да „ облекчи живота на палестинците “, макар че той не прикани за основаване на самостоятелна палестинска страна, което е формалната позиция на кралството от десетилетия.

Алекс Марквард, Орен Либерман, Майкъл Конте, Сана Нур Хак, Надийн Ебрахим и Ева Ротенберг от CNN способстваха за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР