САЩ поеха доброволен ангажимент да не тестват противосателитни оръжия, които

...
САЩ поеха доброволен ангажимент да не тестват противосателитни оръжия, които
Коментари Харесай

САЩ няма да тестват противосателитни оръжия, Русия не се впечатли

САЩ поеха непринуден ангажимент да не тестват противосателитни оръжия, които замърсяват Космоса. Това съобщи вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис, която прикани други страни да последват този образец. В Русия неотдавна тестваха такова оръжие и тогава Съединени американски щати реагира сдържано. Руските управляващи нарекоха решението на Вашингтон „ стъпка в вярната посока “, само че подозират, че в него има лицемерие. Това написа в своя публикация.

Камала Харис разгласи желанието на Съединените щати да не организират " разрушителни " проби на противосателитни ракети, изказвайки се във военновъздушната база Ванденберг (Калифорния). „ Тези проби са рискови и ние няма да ги вършим. Ние сме първата нация, която поема подобен ангажимент ", сподели тя. " И през днешния ден, от името на Съединените щати, приканвам всички страни да се причислят към нас, без значение дали се занимават с проучване на космоса или не. Ще бъде от изгода за всички “, цитира изданието американския вицепрезидент.

Камала Харис опълчва самодейността на Съединени американски щати на " безотговорното и неразумно " държание на Русия и Китай, написа „ Комерсант “. „ Когато Китай (през 2008 година — Комерсант) и Русия (през 2021 година — Комерсант) унищожиха своите спътници, това докара до хиляди парчета, които в този момент ще се въртят към нашата Земя в продължение на доста години, в случай че не и десетилетия “, добавя Харис.

Харис е споделила, че повече от 1600 фрагмента от съветски сателит, свален от Русия в средата на ноември предходната година и повече от 2800 парчета от тест, извършен от Китай, остават в Космоса, базирайки се на данни от 18-та ескадрила за галактически надзор, основана във военновъздушната база Ванденберг, написа вестникът.

Според вицепрезидента на Съединени американски щати тези парчета съставляват опасност за сигурността на американските астронавти и спътници (включително тези, употребявани за търговски цели), отбелязва изданието. „ Фрагмент от галактически боклуци с размерите на баскетболна топка, движеща се със скорост от хиляда благи в час, може да унищожи спътник. Дори дребен откъс, с размерите на песъчинка, може да аргументи съществени вреди “, предизвестява вицепрезидентът на Съединени американски щати.

На 16 ноември ръководителят на съветското министерство на защитата Сергей Шойгу призна, че Русия е тествала „ перспективна система, която удари остарял сателит с бижута “, напомнят от „ Комерсант “. Той е направил това изказване, откакто управляващите на Съединени американски щати оповестиха за изстрелването на ракета, осъществено от Русия. Сергей Шойгу не разкрива детайлности за теста, само че твърди, че „ получените фрагменти не съставляват опасност за галактическите действия “. „ Комерсант “ тогава написа, че най-вероятно става дума за заличаване на височина от към 470 км на един от руските галактически кораби „ Космос-1408 “ (украински „ Селина-Д “), изстрелян през 1982 година и спрял да работи от дълго време.

Камала Харис разгласи, че Съединени американски щати ще " работят с други страни " за определяне на възбрана за сходни проби " като нова норма за отговорно държание в космоса ". Ръководителят на Националната администрация по аеронавтика и космос на Съединени американски щати (НАСА) Бил Нелсън горещо поддържа самодейността на Белия дом, добавя вестникът.

„ Решението на администрацията на президента Байдън и вицепрезидента Харис да се борят с тези закани (тестове на противосателитни ракети — Комерсант) и да понижат рисковете е значима стъпка към постигането на безвредна и устойчива галактическа среда. Каня света да се причисли към нас в тази значима идея “, споделя Бил Нелсън, написа „ Комерсант “.

Междувременно самите Съединени щати също неведнъж сваляха своите спътници, последно със зенитна ракета SM-3 през 2008 година Целта обаче е била на височина към 220 км, а образуваните тогава 174 фрагмента от пробния военно-разузнавателен уред USA-193 към този момент са напуснали орбита. След тях, през 2019 година, Индия смъкна своя сателит (на височина към 300 км), той се разруши на 128 елементи, от които по оценки на американския изчерпателен център Secure World Foundation, единствено една остава в орбита, прецизира изданието.

Вестникът прибавя, че съгласно фондация Secure World, галактическите сили са провели 16 такива теста, вследствие на които са формирани 6349 фрагмента (4379 фрагмента към момента остават в орбита, до момента в който това е единствено част от галактическия " отпадък ", който включва и изстрелване стадии на транспортни средства и просто счупени устройства). Тези обекти съставляват действителна заплаха за повече от 5500 търговски и държавни спътника в космоса. Експертите на центъра приветстваха горещо изказването на Камала Харис, като показаха вярата, че други страни ще последват образеца на Съединени американски щати и ще откажат да унищожат личните си спътници.

Русия реагира сдържано по решението на Съединени американски щати. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в изявление за РИА Новости назова това „ крачка в вярната посока “. Но той добави, че защото „ Съединени американски щати от дълго време са направили нужните проби на антисателитни системи “, за Русия е значимо да разбере от какво тъкмо имат намерение да се откажат, написа вестникът и цитира дипломата: „ Настоящият мораториум значи ли, че съответното развиване на противосателитни системи е изцяло и изцяло спряно и че Съединени американски щати отхвърлят да ги създават като цяло? бих желал да схвана. Съединените щати са провеждали сходни проби в предишното и е изцяло допустимо те просто да не се нуждаят от спомагателни проби “.

В сходен дух приказва генералният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин. Цитирайки Камала Харис в своя канал в Telegram, той написа: „ Превеждам на съветски това, което тя сподели: Съединените щати приключиха серия от проби на противосателитни оръжия и ги сложиха на въоръжение в галактическите сили на Съединени американски щати “. По-рано той сподели, че Русия сигурно би трябвало да има противосателитни оръжия, оповестява изданието.

Андрей Малов, доцент от катедрата по интернационална и национална сигурност в Дипломатическата академия на съветското външно министерство, в изявление за Комерсант не изключи, че като приканват за отвод от тествания на противосателитни оръжия, Съединени американски щати се пробват да отхвърлят " хомота " на Русия и Китай, добавя вестникът. „ Трябва да знаем детайлностите за тяхната самодейност – а точно обсега на тестванията, които се предлага да бъдат неразрешени. Независимо дали приказваме единствено за проби от Земята, мораториумът би трябвало да важи и за маневриращи спътници в орбита, спътници инспектори, които евентуално могат да се употребяват като противосателитни оръжия ", изяснява специалистът. " От минал опит знаем, че в случай че американците способстват нещо, което желаят нещо за себе си. Ако те предложат да забранят единствено наземните тествания, тогава може би чакат да получат преимущество в космоса и да сложат " ярем " на нас - Русия и Китай “. Според него е належащо да се приказва по тази тематика със Съединени американски щати, само че е значимо да се разбере защо става дума.

Изданието цитира и представителят на китайското външно министерство Уан Уенбин, който разяснявайки решението на Съединени американски щати, сподели, че Пекин „ се надява, че американската страна фактически ще поеме съответните отговорности на огромна галактическа мощ “, а точно „ изчерпателно обмисли редица свои отрицателни дейности “. в галактическото пространство да спре лицемерните дейности за разширение на едностранното военно предимство под претекст за надзор на въоръженията, да спре блокирането на процеса на договаряния по правните документи за надзор на въоръженията в космоса и да изиграе полагащата му се роля в отбраната на мира и сигурността на галактическото пространство “ ( представен от ТАСС).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР