САЩ подменя старите си ядрени бомби, съхранявани в Европа. Източници

...
САЩ подменя старите си ядрени бомби, съхранявани в Европа. Източници
Коментари Харесай

Нови ядрени бомби на САЩ в Европа?

САЩ подменя старите си нуклеарни бомби, съхранявани в Европа. Източници на “Politico ” настояват, че това се случва по неотложност. От Вашингтон настояват, че модернизирането е по проект и няма общо с войната в Украйна, написа.

Съединени американски щати ще ускорят доставката на осъвременени термоядрени бомби B61-12 за базите на НАТО в Европа, заяви европейското издание " Politico ", базирайки се на осведомени източници. Първоначално се планираше бомбите B61-12, считани за главното нуклеарно оръжие на Съединени американски щати, да бъдат доставени в Европа напролет на идната година, само че доставката им е била преместена за декември, съгласно депеша, с която разполага " Politico ", изпратена до чиновници на Пентагона и Държавния департамент след срещата на министрите на защитата на НАТО в Брюксел през октомври.

Двама осведомени източници удостоверяват пред изданието, че бомбите ще бъдат изпратени по неотложност. Говорителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Патрик Райдър съобщи в изявление за " Politico ”, че модернизацията на термоядрения боеприпас е в ход от години, като Съединени американски щати от дълго време възнамеряват да заменят старите бомби с нови версии.  " Това няма нищо общо с актуалните събития в Украйна и не е ускорено по никакъв метод ", акцентира представителят на Пентагона.

Какво съставляват тези бомби?

B61 е семейство нуклеарни бомби, създадени за първи път през 60-те години на предишния век. През десетилетията Съединени американски щати са създали 12 версии на тези бомби, множеството от които към този момент са остарели. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати възнамерява да размени по-ранните версии на бомбите, в това число към 100 заряда, съхранявани във военновъздушни бази в Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Турция, като част от стратегия за рационализация на стойност 10 милиарда $.

Новата версия на бомбата B61 е предопределена за съоръжение на американски и съюзнически военни самолети.

Силите на НАТО сега организират планувани нуклеарни учения, които ще продължат до 30 октомври, с цел да тестват нуклеарните сили на алианса. В учението вземат участие към 70 самолета. На 26 октомври руските военни организираха подготовка за масиран нуклеарен удар в отговор на нуклеарна офанзива от страна на съперника.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР