САЩ отхвърлиха искането на Русия за гаранция, че Украйна няма

...
САЩ отхвърлиха искането на Русия за гаранция, че Украйна няма
Коментари Харесай

САЩ отхвърлиха искането на Москва за гаранция, че Украйна няма да стане член на НАТО

САЩ отхвърлиха настояването на Русия за гаранция, че Украйна няма да одобрявана в НАТО, съобщи Би Би Си.

В формален отговор на настояванията на Москва американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че Вашингтон предлага на Русия „ сериозен дипломатически път “, наблягайки готовността си да изслушат позицията на Москва.

Междувременно от съветската страна обявиха, че ще прегледат отговора на Вашингтон, който е съгласуван с НАТО.

Русия упорства за правни гаранции, че НАТО няма да се уголемява повече на изток, че военната инфраструктура на Алианса ще бъде изтеглена на позициите от 1997 година и че в непосредствена непосредственост до съветските граници няма да се разполагат ударни оръжейни системи.

През последните седмици напрежението сред НАТО и Русия ескалира, откакто Москва струпа свои войски по границата с Украйна, което съгласно западните страни е знак за подготовка за навлизане. Москва отхвърля да възнамерява инвазия.

Блинкън също по този начин съобщи, че отговорът на Съединени американски щати на съветските претенции е изяснил „ съществени правила “ на Вашингтон, в това число предотвратяване на суверенитета на Украйна и нейното право да избира дали да бъде част от съюзи за сигурност като НАТО.

„ Не би трябвало да има подозрение по отношение на нашата съвестност, що се отнася до дипломацията, като ние действаме с идентична централизация и мощ за укрепване на защитата на Украйна и приготовление на бърз и обединен отговор при положение на по-нататъшната съветска експанзия “, сподели той.ь

„ Остава на Русия да реши по какъв начин да отговори “ добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР