„САЩ остават загрижени за незаконните действия на Турция срещу Гърция

...
„САЩ остават загрижени за незаконните действия на Турция срещу Гърция
Коментари Харесай

САЩ: Загрижени сме за незаконните действия на Турция срещу Гърция и Кипър

„ Съединени американски щати остават загрижени за противозаконните дейности на Турция против Гърция и Кипър, напрежението не води до решение”, съобщи американският държавен секретар Майк Помпео в Никозия в събота вечерта.

Турските провокации и продължаващият спор в Източното Средиземноморие, както и укрепването на двустранните връзки бяха във фокуса на диалозите на Майк Помпео с президента на Кипър Никос Анастасиадис и външния министър Никос Христодулидис.

Ръководителят на американската дипломация бе на малко посещаване в Кипър в събота вечерта в сериозен миг за Източното Средиземноморие, на фона на дипломатически старания за деескалация на напрежението в него сред Турция, Гърция и Кипър.

Визитата му показва „ откровената угриженост и интерес на Съединени американски щати за опазване на стабилността в региона”, акцентира президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Той удостовери пред Помпео готовността на Кипър за осъществяване на договаряния с Турция за разграничение на морските зони сред двете страни.

Външните министри на Съединени американски щати и Кипър Майк Помпео и Никос Христодулидис подписаха съглашение за основаване на Център за образование по въпросите на сигурността.Той ще бъде построен в крайбрежния град Ларнака с обезпечено в началото финансиране от Съединени американски щати, като стратегиите в него ще обзет проблемите на сухопътната, морската и пристанищна сигурност, граничен надзор, киберсигурност.

Само часове преди идването на Помпео в Никозия стартира взаимно военноморско обучение на Кипър и Съединени американски щати в Средиземно море, което ще продължи до 20 септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР