САЩ остават основният гарант за европейската отбрана. Никой вече няма

...
САЩ остават основният гарант за европейската отбрана. Никой вече няма
Коментари Харесай

Йордан Божилов: САЩ е основен гарант за европейската отбрана

Съединени американски щати остават главният поръчител за европейската защита. Никой към този момент няма илюзии, че без НАТО Европа може да построи сериозна защита. Това съобщи пред БНР ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов.

Той акцентира, че след нашествието на Русия в Украйна през 2022 година мисленето в Европа и оценката за риска са се трансформирали. Поколения европейски политици след края на Студената война считаха, че антагонизмът е липсващ. Това мислене докара до редуциране на армии, спад в бюджетите за защита, разясни Божилов.

Според него поръчките на политически водачи, че Европа че Европа би трябвало сама да поеме защитата си са " остаряло мислене " . По думите му пред лицето на опасността, която идва от Русия, Европа не може сама да построи защита.

Той уточни, че има доста механизми, които могат да задържат Съединени американски щати в НАТО и ангажирани с Европа, без значение от това дали Доналд Тръмп ще се завърне в Белия дом.

Според него е пагубно да мислим за нашата защита като за нещо независимо. Това е в сферите на популизма, посочи той. Божилов е безапелационен, че би трябвало да мислим в границите на груповата защита.
 Антонио Таяни прикани за единна войска на Европейски Съюз
Антонио Таяни прикани за единна войска на Европейски Съюз

Европейското съдействие в региона на защитата се издигна в политическия дневен ред
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР