Журналистическо разследване на сайта Биволъ твърди, че Кирил Петков е

...
Журналистическо разследване на сайта Биволъ твърди, че Кирил Петков е
Коментари Харесай

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо следствие на уеб страницата " Биволъ " твърди, че Кирил Петков е влезнал във властта като министър на стопанската система в служебно държавно управление в нарушаване на закона.

Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той към този момент не е член на управлението на неправителствената организация " Да запазим Корал ", са фалшифицирани от юрист Лена Бориславова. По случая ДАНС е сезирала прокуратурата, а Министерство на вътрешните работи води следствие.

Къде е казусът?

Чл.19 ал.7 на Закона за администрацията указва, че министър председателят, министрите и зам.-министрите не могат да са членове на орган на ръководство или надзор на юридическо лице с нестопанска цел, комерсиално сдружение или кооперация.

Според журналистическото следствие, когато се е готвел да встъпи в служба Кирил Петков още е член на УС на сдружението " Да запазим Корал " и това налагало незабавни дейности.

През уикенда уеб сайтът " Биволъ " разгласява документи, за които твърди, че са формирани с подправен автограф на ръководителя на " Да запазим Корал " Атанас Русев. Първият – пълномощие, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението. Останалите – протокол от съвещание, на което се взима решение за освобождение на Кирил Петков от УС и назначение на негово място на лицето Мартин Драгулев, и декларация за правота, още веднъж с подписите на Атанас Русев.

Кирил Петков: Трябва да счупим връзката на Борисов с Пеевски с бистрота
Документите са били входирани в Агенцията по вписванията с електронен автограф на юрист Лена Бориславова. Оттам са поискали спомагателни документи, като лист на присъствалите на съвещанието. Именно там, съгласно следствието, са били фалшифицирани още подписи. Обвиненията са съществени, защото за сформиране на неистинен формален документ съгласно Наказателен кодекс наказването е отнемане от независимост до 3 години.

Пред БНР Русев съобщи, че с изключение на Бориславова в съставянето на документи с погрешно наличие е забъркан още едно знаково лице на Политическа партия - някогашният ръководител на Народно събрание Никола Минчев.

По думите му прокуратурата е сезирала Министерство на вътрешните работи и вътрешното министерство е разследвало случая 8 месеца. Но и тук има странности, твърди Русев.

Бориславова не отговори на опитите ни да се свържем с нея. Вчера пред bTV тя даде колеблив отговори.

Никола Минчев отхвърли да е забъркан в проблема.

" Ако ме бяха попитали сътрудниците Ви от " Биволъ ", щях да им кажа същото ", съобщи той пред БНР.

В предаването на БНР " Неделя 150 " Кирил Петков заприказва за компроматна война.

От през днешния ден сагата се разклони в нова посока. Във Фейсбук страницата си Кирил Петков написа, че е познавал Атанас Русев като кайтист и деятел на идеята на плаж Корал, само че схванал, че той има друго лице през 22-ра година.

Тогава като министър председател дружно с Лена Бориславова предал лист от 19 лица на тогавашния основен прокурор, в който попадал и Румен Николов-Пашата – " един от водещите фигури на СИК и другар и съучастник в доста инициативи на Бойко Борисов ", твърди Петков.

В същия ден Русев му звъннал сърдит и му споделил, че не е трябвало да поставя Пашата в този лист. Петков му дал отговор, че е станал министър председател, с цел да промени дълбоката страна и тъкмо този човек трябвало да бъде разследван. Русев му затворил телефона, а след това се обадил на бащата на Кирил Петков и също му крещял.

Тома Белев: Плащат на притежатели да не строят на 500 метра край предпазените плажове
" Кой действително е Атанас Русев и на чии ползи служи, Кой го задейства в този добре готвен, по прелиминарен сюжет, скандал тъкмо в този миг ", приключва Петков.

На 9 февруари Народното събрание одобри да бъде неразрешено всякакво строителство в 500-метрова зона към черноморските плажове Иракли, Карадере и Корал. Вносители на измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие бяха водачите на партиите от ръководещото болшинство Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски.

Разглеждането на законопроекта беше включено като изключителна точка в дневния ред. Борисов сподели, че законът е признат по молба на Кирил Петков. От опозицията упрекнаха ръководещите в лобизъм и по време на дебата неведнъж беше заложен въпросът - за какво са определени тъкмо тези 3 плажа, а е отритнат препоръчаният от партия " Възраждане " лист с още 41, на които да се обезпечи същата протекция.

Софийската районна прокуратура продължава инспекцията дали са осъществени документни закононарушения пред Агенцията по вписванията свързани с управлението на сдружението " Да запазим корал ".

На 11 август предходната година е формирано досъдебно произвеждане дали е подадена погрешна информация в документално известие изпратено по електронен път от Л. Б. до Агенцията по вписванията за освобождението на К. П. като член на Управителния съвет на сдружението. Заявено е, че това се е случило на съвещание на 6 май 2021г, оповестиха от прокуратурата. По следствието все още са разпитани 10 очевидци и е изискана информация от Сдружение " Да запазим Корал ".

Предстоят още разпити, както и правенето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по хода на делото, прецизират от Софийската районна прокуратура.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР