САЩ ограничават движенията на дипломатите си в Израел от съображения

...
САЩ ограничават движенията на дипломатите си в Израел от съображения
Коментари Харесай

Рискът от ирански удар срещу Израел расте, САЩ издаде предупреждение към дипломатите си

САЩ лимитират придвижванията на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност, а държавният секретар Антъни Блинкън разиска поредно с сътрудниците си от Турция, Китай и Саудитска Арабия риска от ескалация. Успоредно с това Вашингтон прикани всички страните от района да упражнят напън над Иран да не се меси във войната в Судан, а английският министър на външните работи Дейвид Камерън предизвести Техеран да не въвлича Близкия изток в по-широк спор.

Информацията за ограничението на придвижването на американски дипломати пристигна от известие на посолството на Съединени американски щати в Израел.  

" От съображения за сигурност на чиновниците на американската администрация и членовете на техните фамилии не се позволява да пътуват отвън зоните на Тел Авив, Йерусалим и Бершееба до второ разпореждане ", се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

Същевременно американският военачалник Майкъл Ерик Курила, отговарящ за Близкия изток, дойде в Израел, с цел да дискутира с високопоставени локални военни заканите за сигурността в района.

Междувременно неназован американски представител съобщи, че Съединени американски щати чакат офанзива от Иран против Израел, само че не толкоз огромна, че да въвлече и Вашингтон във война, съобщи Ройтерс. 

В същото време американският държавен секретар Антъни Блинкън беседва с сътрудниците си от Турция, Китай и Саудитска Арабия през последните 24 часа по отношение на риска от ескалация в Близкия изток , предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Пред външните министри на трите страни, с които е провел диалози, той е подчертал, че ескалацията в Близкия изток не е в полза на никого, заяви американският Държавен департамент. Блинкън е призовал сътрудниците си да упражнят напън върху Иран да не подхваща каквато и да е офанзива против Израел.

" Всички страни би трябвало да подбуден Иран да не подхваща ескалация ", съобщи представителят на американския Държавен департамент Матю Милър.

Блинкън също по този начин е разговарял по телефона и с израелския министър на защитата Йоав Галант. Пред него той е повторил твърдата поддръжка на Съединени американски щати за Израел пред заканите на Иран, съобщи Матю Милър, съобщи Франс прес.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи от своя страна, че Вашингтон е предизвестил Иран да не подхваща евентуални офанзиви против Израел.

Вчера президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи непоклатимата си поддръжка за Израел пред заканите за наказване от страна на Иран поради смъртоносния удар против дипломатическия комплекс на Иран в сирийската столица Дамаск.

Иранският висш водач аятолах Али Хаменей пък сподели, че Израел ще бъден осъден поради това нахлуване от 1 април, което Сирия му приписва. В удара починаха 16 души, измежду които и 7 членове на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, която е идеологическо крило на Иран.

Днес израелският министър на защитата Йоав Галант организира диалог и с американския министър на защитата Лойд Остин, пред който съобщи, че директна иранска офанзива против Израел ще изисква подобаващ отговор, съобщи Ройтерс.

Камерън предизвести Иран да не въвлича Близкия изток в по-широк спор

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън съобщи през днешния ден, че е дал ясно да се разбере на иранския си сътрудник, че Иран не би трябвало да въвлича Близкия изток в по-широк спор, съобщи Ройтерс. Предупреждението е било отправено по време на телефонен диалог на Камерън с иранския му сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан след заканите, отправени от Иран към Израел.

" Дълбоко съм смутен, че неправилни преценки биха могли да доведат до по-нататъшно принуждение. Вместо това Иран би трябвало да работи за деескалация и попречване на по-нататъшни набези ", сподели Камерън.

Сничка: АР/БТА

Съединени американски щати приканиха страните от района да упражнят напън над Иран да не се меси във войната в Судан

Съединени американски щати приканиха страните от района да упражнят напън над Иран да не се меси във войната в Судан, съобщи Ройтерс.

Вашингтон не води директни диалози със страните, упрекнати, че подклаждат спора в Судан и предизвиква районните страни да упражнят напън върху Иран да не се ангажира във войната в африканската страна, съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

Ройтерс заяви в сряда, че дронове иранско произвеждане оказват помощ на армията да преобърне обстановката в спора, като възпре напредъка на паравоенните Сили за бърза поддръжка и си върни територии към столицата на Судан. Ройтерс се позоваваше на локални военни, на шестима ирански източници, на дипломати и на районни представители. Всички те са поискали да запазят анонимност. Източниците са споделили, че военните в Судан са купили ирански дронове през последните месеци.

Войната в Судан обрече милиони хора на апетит и породи втората най-голяма рецесия с бежанци и разселени хора в света . Войната провокира и вълна от убийства на етническа основа и полово принуждение в Дарфур.

Снимка: БТА/АР

Според специалисти на Организация на обединените нации Силите за бърза поддръжка са подпомагани от прилежащи африкански страни, включително и Чад, Либия, Южен Судан. Експерти споделят, че изказванията за материална поддръжка за силите, идваща от Обединените арабски емирства, са достоверни. ОАЕ споделя, че ролята му в Судан е фокусирана върху филантропична поддръжка и апели за деескалация.

Томас-Гринфийлд разкритикува мълчанието на света по отношение на спора в Судан в миг, в който тази страна се популяризират шарката и холерата, а гладът настава. Тя съобщи, че Съединени американски щати скоро ще усилят доста финансовия си принос за подкрепяне на Судан.

На 15 април се навършва една година от войната в Судан. В нея починаха хиляди хора, а над 8,5 милиона души бяха прогонени от домовете им. Инфраструктурата на страната беше унищожена.

В понеделник в Париж ще има интернационална конференция за Судан и за прилежащите страни. Тя е проведена взаимно от Франция, Германия и Европейски Съюз и цели набиране на средства за справяне със суданската рецесия.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР