САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим. Така президентът на

...
САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим. Така президентът на
Коментари Харесай

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

САЩ публично откриха посолството си в Йерусалим. Така президентът на Щатите Доналд Тръмп извърши обещанието си да признае свещения град за столица на Израел, осведомят "Ройтерс " и други международни организации.

"Днес ние откриваме посолството на Съединени американски щати в Йерусалим, Израел ", разгласи посланикът на Съединените щати Дейвид Фридман при започване на формалната гала, на която вземат участие водачите на Израел и високопоставени представители на Съединени американски щати.

В същото време повече от 40 палестинци са убити при пукотевица на въоръжените сили на Израел на границата с Газа. Палестинците упорстват Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им страна.

През декември 2017 година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп взе противоречиво решение да разгласи Йерусалим за столица на Израел. Решението разгневи палестинците, които оповестиха, че Съединени американски щати не могат повече да заемат ролята на почтен медиатор в мирния развой с еврейската страна.

Посолството в началото ще се обитава в постройката на консулството в квартала "Арнона ".

По време на формалното разкриване на посолството беше пуснат и видеозапис с обръщение на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че Тръмп е сътворил история и акцентира, че Израел няма по-добри другари от Съединени американски щати.

"Какъв прочут ден, запомнете този миг. Това е история. Президентът Тръмп, посредством признание на историята, вие сътворихте история. Всички ние сме надълбоко признателни ", сподели Нетаняху.

Той добави, че през днешния ден е "голям ден за мира " и че това е исторически ден в живота на този град.

"Нашите смели бойци пазят границите на Израел, до момента в който ние приказваме през днешния ден ", уточни Нетаняху и похвали въоръжените сили и Мосад.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР