САЩ обвини Китай, че държи най-малко 1 милион мюсюлмани в

...
САЩ обвини Китай, че държи най-малко 1 милион мюсюлмани в
Коментари Харесай

САЩ: Китай държи мюсюлмани в концентрационни лагери

САЩ упрекна Китай, че държи минимум 1 милион мюсюлмани в концентрационни лагери.
Това е най-тежкото обвиняване от Белия дом към Пекин за политиката на Поднебесната империя към уйгурски малцинства и други мюсюлмански групи, разяснява "Ройтерс ".
Коментарите на Рандал Шрайвър, който управлява Азиатската политика в Министерството на защитата на Съединени американски щати, евентуално ще усилят напрежението с Пекин, който е сензитивен към интернационалната рецензия и разказва обектите като центрове за професионално обучение, ориентирани към прекъсване на опасността от ислямски екстремизъм.
Бивши арестувани от китайските мюсюлмани са описали пред Ройтерс, че са били измъчвани по време на разпит в лагерите, живеещи в препълнени килии и подложени на жесток всекидневен режим на партийна агитация, която карала някои хора да се самоубият.
Някои от тези уреди са оградени с телени мрежи и кули за наблюдаване.
Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео употребява термина "лагери за превъзпитание ", с цел да опише обстановката и съобщи, че китайската активност "напомня за 30-те години на предишния ХХ век ".
Правителството на Съединени американски щати обмисля наказания против висши китайски чиновници в провинция Синдзян, обширна област, граничеща с Централна Азия, където живеят милиони уйгури и други мюсюлмански етнически малцинства. Китай предизвести, че ще отвърне "пропорционално " против всички наказания в Съединени американски щати.
Белият дом счита, че сред 1 и 3 млн. мюсюлмани от 10 млн. малцинство са били подложени на някаква форма на превъзпитание. Става дума за възбрана за преподаването на Корана на деца, кръщаване на новородени с мюсюлмански имена и други.
Губернаторът на Синцзян непосредствено отхвърли през месец март сравненията с концентрационните лагери, заявявайки че те са "по-скоро интернати ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР