САЩ не възнамеряват да пратят на Украйна системи за противоракетна

...
САЩ не възнамеряват да пратят на Украйна системи за противоракетна
Коментари Харесай

Пентагонът отказва да прати на Украйна зенитно ракетни комплекси Patriot

САЩ не имат намерение да пратят на Украйна системи за противоракетна защита Patriot. Новината заяви прессекретарят на Пентагона бригаден военачалник Пат Райдър, представен от " Гласът на Америка ". Киев назова решението " разочароващо ".

Той разяснява и възможните доставки на такава техника от други страни - съдружници на Съединени американски щати.

" Не желая да приказвам от името на други страни, само че това е тяхно суверенно решение. Доколкото това се отнася до страни от НАТО, допускам, че ще бъде част от разискванията в Алианса. Ние продължаваме да сътрудничим тясно интернационалната общественост, с цел да определим какми итбранителни потребности има Украйна, и да ги удовлетворим ", съобщи Райдър, представен от организация УНИАН.

Трябва да се разбере, че системи като Patriot или модерните изтребители и танкове М1 изискват съществено обслужване, а военните би трябвало да са съответно тренирани, посочи представителят на Пентагона.

" Нито една от тези системи не действа на правилото " включи и работи ", не може просто да се появят на бойното поле и да почнете да ги потребление ", акцентира той.

Въпреки отхвърли, Съединени американски щати считат, че противовъздушната защита на Украйна е приоритет и не престават да работят със съдружниците си за доставките на въоръжения, които украинските военни могат незабавно да употребяват.

Украинската организация напомня, че по-рано Германия предложи системи Patriot да бъдат ситуирани на полско-украинската граница. Това стана откакто на 15 ноември ракета от украинската Противовъздушна отбрана падна на полска територия и умъртви двама души.

Тогава Полша предложи Берлин напряко да даде на Киев системи Patriot. Премиерът Матеуш Моравецки изясни, че те могат да пазят и полското небе.

В НАТО тогава означиха, че Германия може да вземе такова решение без спомагателни съвещания. За това не е належащо да се изчаква отговор от алианса, изясни генералният секретар Йенс Столтенберг.

Въпреки това Германия отхвърли директни доставки. Министърът на защитата Кристине Ламбрехт настоя въпросът за даване на Киев на системите Patriot, обещани на Полша, да бъде разискван в алианса.

А съгласно украински специалисти процесът на консолидиране на ЗРК Patriot в украинската система за Противовъздушна отбрана може да отнеме повече от година.

" Това е доста комплицирана система и за интеграцията ѝ в нашата противовъздушна защита ще бъде належащо доста време ", разяснява военно-политическият анализатор Александр Коваленко пред УНИАН.

Той приканва да не се не помни и въздействието на бюрокрацията и опасенията на Белия дом.

" Ако този комплекс се появи в Украйна, Русия ще концентрира всичките си старания за унищожаването му. И не тъй като той може да взема решение някакви световни стратегически задания, а единствено поради репутационния удар по ЗРК Patriot ", акцентира Коваленко.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР